Redan 2008 kunde Mackmyra bjuda in till fatägardag i lagret på Smögen. (arkivbild)
Redan 2008 kunde Mackmyra bjuda in till fatägardag i lagret på Smögen. (arkivbild) Bild: Louise Winberg

Karl af Geijerstam: Därför måste kundernas whisky räddas i konkursen

Under måndagen begärdes whiskytillverkaren Mackmyra i konkurs. I ett bergrum på Smögen finns hundratals av kundernas fat. Det vore illa om faten skulle försvinna i en konkurs.

ANNONS
|

Mackmyra skapades som ett litet pionjärprojekt av några ingenjörer som drömde om att göra en svensk whisky. Ett destilleri byggdes vid Mackmyra bruk i närheten av Gävle. Uppmärksamheten kring projektet blev stort. De första åren lyckades bolaget visa upp vinst under flera år. Bolaget sålde whisky på fat till privatpersoner. Faten har lagrats i bolagets lager, varav ett finns i ett bergrum på Smögen sedan år 2007, med plats för 800 – 1 000 fat.

Omkring år 2010 – 2011 gjorde företaget en stor expansion i form av ett nytt destilleri som orsakade bolaget stora kapitalkostnader. Då hade bolaget omkring 50 anställda och en omsättning på 80 miljoner kronor. Men vinsterna har uteblivit. Bolagets börskurs har rasat med 96 procent (!) på tio år enligt nyhetskanalen EFN.

ANNONS

Anledningen till att konkursen kom just under måndagen var att en skatteskuld på 16,9 miljoner kronor skulle betalas, vilket bolaget inte hade medel till. Den största borgenären är Lennart Hero (fd ICA-handlare) som har en fordran på 110 miljoner kronor, rapporterar Dagens Industri. Han har under året lämnat styrelsen i protest mot hur bolaget har styrts. Pengarna bara rinner i väg, berättade han för Gefle Dagblad i våras.

Under det senaste året har Mackmyra drabbats hårt av att kunderna håller i plånboken. Förra året sjönk försäljningen av den dyra whiskyn och bolaget tvingades till hårda besparingar. (Dagens PS 25 augusti 2023)

När Mackmyra startade, var bolaget ganska ensamt i den svenska spritbranschen. Nu finns det många fler svenska destillerier på marknaden. Konkurrensen är hård.

Vad ska hända nu med de fat med whisky som kunderna väntar på? Juridikprofessor Göran Millqvist varnade tidigare i år i Dagens Industri för att en konkursförvaltare inte har tillräckligt juridiskt skydd och rekommenderade då kunderna att plocka ut sina fat ur lagren. (DI 1 april)

Men den faran är nog inte så stor i praktiken. Varje fat är numrerat och ägarna har sin plakett på varje fat. Detta syns tydligt i de reportage som tidningen har gjort om lagret i den gamla radarstationen på Smögen genom åren. Alltså har ägarna ett tydligt skydd av rätten till fatet, även om de rent formellt skulle betraktas som helt vanliga fordringsägare.

ANNONS

Det bästa resultatet av en konkurs är alltid att man hittar en ny köpare som vill driva verksamheten vidare. En ny köpare vill dock inte överta ett varumärke med dåligt rykte. Man kan inte tänka sig något sämre för bolagets och varumärkets fortlevnad än att fatägarna på något sätt skulle gå miste om sin whisky. Det skulle väcka vrede inte bara hos fatägarna, utan även i hela whiskyvärlden.

Det finns alltså mycket som talar för att whiskyn som ligger i bergrummet i Smögen borde vara säkrade för kunderna. Men hur det blir med Mackmyra är svårare att sia om. Just nu är konjunkturen inte så god. Men om tre, sex eller tolv år kan mycket vara annorlunda. Whiskytillverkning är inte för dem som vill göra snabba cash. Det saknas ju inte stora bolag i branschen. Förhoppningsvis har något av dem kapital och möjlighet att tänka längre än till nästa kvartalsrapport.

LÄS MER:Svenska whiskytillverkaren ansöker om konkurs

ANNONS