Gränsenresan Idefjorden med broarna
Gränsenresan Idefjorden med broarna Bild: Lasse Edwartz

Debatt: Därför behövs INTE en gemensam utredning om Idefjorden

Att Norge bara skulle bry sig om pengar och strunta i miljön är verkligen inte en rättvis beskrivning av debatten rörande Idefjorden. Det menar två debattörer som här svarar på Karl af Geijerstams (ober. Liberal) ledare i Strömstads Tidning.

ANNONS
|

Det är nämligen de norska städerna Sarpsborg och Fredrikstad och de människor som bor där som tydligast kommer att uppleva miljögifter från Idefjordens bottensediment, om dessa rörs upp och strömmar ut i havet. Det är också framför allt norrmän som kommer att drabbas av förorenat vatten inne i Idefjorden, så låt oss snabbt begrava fåniga nationalistiska argument.

Karl af Geijerstam påstår att riskerna med sprängningar och muddring inte alls innebär ”något katastrofscenario”, vilket han baserar på en norsk studie från 1997. Andra studier utförda av forskare vid Göteborgs Universitet (GU) leder till helt andra slutsatser. Anledningen är enkel. De norska forskarna analyserade föroreningar från material ett par centimeter ner i bottensedimenten. Provtagningsmetoden återges detaljerat i rapporten. GU-forskarna tog ett stort antal prover från ytan av sedimenten och flera decimeter ner. Höga och direkt hälsofarliga halter av kvicksilver, bly, arsenik och kadmium finns 15 till 25 centimeter ner.

ANNONS

Det finns uppskattningsvis mer än 3,000 ton tungmetaller i Idefjordens sediment. Ett katastrofscenario förefaller fullt möjligt. Inte heller spelar det någon roll om man spränger trösklarna eller ”bara” sänker dem på annat sätt, för man kommer ändå att behöva spränga och muddra i stor skala för att bredda och fördjupa farleden in till Halden.

Det finns mycket goda anledningar att behålla Idefjordens status som Natura 2000-område och egentligen inga anledningar alls att göra nya undersökningar för att ta reda på fakta som redan finns. Men om man ändå gör om processen med ett stort antal prover från fjordens bottensediment, från yta till flera decimeter ner i det lösa bottenmaterialet, kan man förvänta sig resultat som bekräftar GU-forskarnas rapporter. Dessa rapporter kan för övrigt hämtas från Strömstads Kommun, Länsstyrelsen i Västra Götaland eller från Klimat- och Näringsdepartementet. Vi har nämligen sett till att rapporterna har skickats dit, för märkligt nog verkar det saknas kunskaper om dessa fakta.

Kent Berg & Ingrid Eriksson Berg

Kemiingenjörer och halvårsboende på Hällestrand

ANNONS