Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Marita Adamsson

Debatt: Upphandlingslagstiftningen kan beakta vikten av ett hållbart lokalsamhälle!

I lördagens tidning publicerades två texter skrivna av Kosterbor som tydligt pekar på vikten av att trafiken till och från Koster sker med beaktande av trafikens betydelse för möjligheterna att bo och verka på Koster.

ANNONS
|

Sedan dess har ytterligare texter utvecklat detta. Här vill jag lyfta fram att lagstiftningen, som den beskrivs av Upphandlingsmyndigheten, tycks ge utrymme för möjligheten att beakta just sådana intressen.

När jag läser Upphandlingsmyndighetens beskrivning av verksamhetens ”Regler för upphandling” noterar jag att man allra först använder rubriken ”Ska ta tillvara samhällsintressen”. Dessa samhällsintressen beskrivs i termer av att främja kostnadseffektivt användande av skattemedel, främja rörlighet inom EU, undanröja konkurrensbegränsningar, underlätta att göra affärer med offentlig sektor, samt se till att de med mest förmånliga villkoren vinner. Där anges även att ”Offentlig upphandling används även som ett styrmedel för att uppnå samhälleliga mål avseende till exempel hållbarhet och innovation.”

ANNONS

Just samhälleliga mål är huvudargument i några av de tidigare artiklarna. På Upphandlingsmyndighetens hemsida, som syns i ovannämnda citat, nämns hållbarhet. Det har i denna upphandling uttryckts som ett krav på eldrift vilket de bägge huvudkonkurrenterna lovar att de skall leva upp till, och där Koster Marin, med sin nuvarande flotta, redan utvecklat kompetens hos sin personal i detta avseende.

Men hållbarhet handlar också om möjligheten för ett samhälle att överleva. För en skärgårdsö som Koster, helt beroende av en tillförlitlig båttrafik, är förmågan att upprätthålla trafiken ett centralt samhällsintresse. Naturligtvis kan alla anbudsgivare lova detta. Därför blir det viktigt att granska hur anbudsgivarna kan dokumentera förmågan att driva trafiken med hög tillförlitlighet och kvalitet.

Med åren har Koster blivit alltmer beroende av att trafiken till och från Strömstad sker pålitligt enligt tidtabell oavsett väder. Det råder ingen tvekan om att Koster Marin har dokumenterat denna förmåga att verka för ett hållbart samhälle både lågsäsong och högsäsong.

Till samhällsintressen hör också att verksamheten har en lokal förankring som säkerställer att lokalsamhällets behov prioriteras. Koster Marin har denna lokala förankring och har dokumenterat sin förmåga att bidra till vårt lokalsamhälle. Det företag som vunnit konkurrensen, Torghatten AB är dotterföretag till norska Torghatten A/S, som i sin tur nyligen köptes upp av svenska riskkapitalbolaget EQT med affärsidén att investera i medelstora till stora företag i norra och östra Europa, Asien och USA.

ANNONS

Jag kan inte låta bli att oroa mig för att den lokala förankringen går förlorad när ägandet går från en lokal entreprenör som brinner för verksamheten och istället fokus läggs på att nå lönsamhet i ett riskkapitalbolag. När samhällsintressen skall tas tillvara, och när samhälleliga mål skall beaktas, bör dokumenterad förmåga att följsamt beakta lokala intressen vara en del av de kvalitetskrav som ges vikt vid upphandlingsbeslutet.

Torbjörn Stjernberg

Sydkoster

ANNONS