Gudrun Schyman, före detta partiledare i Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, engagerar sig nu i organisationen Klimatalliansen som nu i veckan ska besluta om de kommer att ställa upp i valet i september.
Gudrun Schyman, före detta partiledare i Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, engagerar sig nu i organisationen Klimatalliansen som nu i veckan ska besluta om de kommer att ställa upp i valet i september. Bild: L-G Johansson

Klimatfrågan måste vara överordnad

Klimatalliansen: ”Inför ett existentiellt hot måste vi agera samlat och lägga höger-vänsterskalan åt sidan”.

ANNONS
|

De senaste veckorna har Klimatalliansen fått mer och mer uppmärksamhet i media i och med att organisationen eventuellt kommer att registrera partibeteckning och ställa upp i valet 2022. En bred diskussion pågår och beslut kommer att fattas på medlemsmötet den 12 februari. Denna diskussion har uppstått ur det stora glappet mellan klimatkrisens existentiella dimensioner och frånvaron av samlat politiskt ledarskap. När våra ledare inte levererar på mänsklighetens viktigaste utmaning måste vi diskutera hur vi ska gå vidare.

De senaste åren har både gatorna och internet fyllts av skolkande ungdomar, stödda av föräldrar, universitetsstudenter, andra vuxna och äldre i kampen för klimatet. På COP26 krävde globala företag gemensamt att det skulle införas koldioxidskatt. Det finns således stöd för radikala förändringar hos folket och näringslivet, men det är fortsatt många som inte vill inse vad klimatkrisen fordrar, också i Sveriges riksdag.

ANNONS

Denna brist på insikt återspeglades i årets första partiledardebatt. Utöver tappra försök från Miljöpartiet, nämndes knappt klimatkrisen. Vad vi i Klimatalliansen och många med oss nu basunerar ut är det som inom vetenskapliga kretsar varit en självklarhet de senaste trettio åren: klimatfrågan måste vara överordnad. Gör vi inte något nu så kommer den bli överordnad ändå, men med långt mer fatala konsekvenser än om vi faktiskt agerar idag. Gängkriminalitet, integration och välfärd är mycket viktiga frågor, men nu befinner vi oss i en situation som människan aldrig tidigare varit i. Klimatkrisen är en ödesfråga, eller rättare sagt: ett ofrånkomligt måste.

Den 12 februari fattar Klimatalliansen beslut om vi ska registrera oss för att kunna ställa upp i valet september 2022

Inför ett existentiellt hot måste vi agera samlat och lägga höger-vänsterskalan åt sidan. Politiken kan inte fokusera på att vinna val längre, det handlar om att åstadkomma en dräglig framtid och förbättra tillvaron för dem som redan lever i klimatkrisens skugga. Klimatalliansen har bildats som en organisation över partigränserna, förenade i kampen för att möta klimatkrisen för vad den är - ett globalt existentiellt hot. Klimatalliansen samlar alla människor i en brokig skara; ungdomar, äldre, imamer, präster, forskare och de vars skola främst varit livet. Vi är en grupp som ser allvaret och nu riktar oss till våra politiker med femton skarpa krav på förändring. Valet 2022 är ett ödesval för vår och kommande generationers framtid. Vi vill ha förändring. Se oss och lyssna på vetenskapen - nu.

ANNONS

Den 12 februari fattar Klimatalliansen beslut om vi ska registrera oss för att kunna ställa upp i valet september 2022. Oavsett resultat har vi en gigantisk uppgift att lösa tillsammans.

Maya Strömgren

geograf

William Grönlund

folkhögskolelärare

Gudrun Schyman

ordf. i Fria Pensionärer

Andréa Kihl

Uddevalla, demokratiutvecklare/utredare

Martin Ahrin-Larsson

Lysekil, hållbarhetsspecialist

Margaretha Frey

Göteborg, pensionär och mormor

Sara Österlund Picó

Mölndal, kommunal verksamhetsutvecklare

Elisabeth Sanderson

Kungälv, pensionerad grundskole- och SFI-lärare

Lena Maloney

Mölndal, bibliotekarie och pensionär

ANNONS