Stein Rukin, politiker i KD och talesperson för aktionsgruppen Jour Strömstad. Arkivbild.
Stein Rukin, politiker i KD och talesperson för aktionsgruppen Jour Strömstad. Arkivbild. Bild: Marita Adamsson

Sjukhusbassängen – bidraget som bara försvann?

Stein Rukin, Jour Strömstad: ”Det är fullt möjligt att driva bassängen och reducera kostnaderna genom marknadsföring och ett ökat utnyttjande.”

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Under den tidigare och helt misslyckade upphandlingen i regi av Norra hälso- och sjukvårdsnämnden om vården på sjukhuset var även bassängen ett tema. Eftersom Strömstad har två politiker i nämnden tog Jour Strömstad kontakt med Margareta Fredriksson (L) den 1 april om situationen rörande bassängen. Den 2 april blev svaret att: ”När det gäller bassängerna så pågår diskussioner om vem som kan driva Lysekil och Strömstad vidare. Norra nämnden hade inte för avsikt att dra in bidraget”.

Efter den misslyckade upphandlingen och ett motvilligt övertagande av Nu-sjukvården sa Peter Heie (C) och ordförande i Norra nämnden Linda Jansson (M) att en rehabbassäng inte är sjukvård! Det skulle vara intressant att få reda på om våra egna två representanter i nämnden delar den uppfattningen.

ANNONS

Utan att gå in på deras medicinska kompetens så har Peter Heie och Linda Jansson fel. Det finns internationella studier och om man har problem med dessa och bara kontaktar 1177 så finns där angivet receptbelagda insatser som ger rätt till simning och vattengymnastik. Och det är givetvis i det syftet som bassängen i sjukhuset ursprungligen byggdes.

Och någon har ett klart förklaringsproblem när rehab och bassängen i Lysekil, som drivs av ett privat bolag, även i fortsättningen får stöd eftersom bolaget bedriver sjukvårdande behandling – i bassängen!

Här, och tidigare i Bäckefors, blev patienter hänvisade till behandling i bassäng medan det i Strömstad, där det finns tre rehabinstitutioner, varav den ena ligger vägg i vägg med bassängen, helt saknas sådana hänvisningar. Hur hänger det ihop?

Siffror som vi har mottagit från Aleris visar att det är fullt möjligt att driva bassängen och på samma sätt som i Bäckefors reducera kostnaderna genom marknadsföring och ett ökat utnyttjande.

Vi talar då om ett bidrag på 750 000 kronor som i sin tur ger en hyresintäkt för kommunen på runt 600 000 kronor. Inget stort belopp jämfört med kommunens budget på 1,1 miljarder, Norra hälso- och sjukvårdsnämndens budget på närmare sex miljarder och regionens samlade budget på 60 miljarder där Strömstad bidrar med mer än 300 miljoner.

ANNONS

Om man ska reducera kostnaderna så är det kanske inte vården man ska börja med. Åtminstone var det ingen politiker som sa det före valet för bara några månader sedan.

Stein Rukin

Jour Strömstad

LÄS MER:Kent Hansson om bassängens framtid: ”Rejäl uppförsbacke”

LÄS MER:”Varför tar inte kommunen emot detta erbjudande?”

LÄS MER:Erbjudande kan glänta på dörren till bassängen

LÄS MER:De kämpar för rehabbassängen: ”Vi måste ge medborgarna en röst”

ANNONS