En ny film om arbetarförfattaren Moa Martinson visas på Skagerack på Internationella Kvinnodagen.
En ny film om arbetarförfattaren Moa Martinson visas på Skagerack på Internationella Kvinnodagen. Bild: :Erik Conard/SCANPIX

Film om Moa Martinson på Kvinnodagen

Strömstad uppmärksammar Internationella Kvinnodagen 8 mars med Moa Martinson - Landsmodern, den helt nya filmen om författaren Moa Martinson

ANNONS
|

Filmens manus är skrivet av regissören Maj Wechselmann och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström.

Den blev färdig i februari och hade premiär på Göteborgs Filmfestival. Strömstad är en av tiotalet svenska städer som får göra en visning nu, innan den gått upp på biograferna.

Den visas under eftermiddagen på Skagerack, där det också bli sång av artisten Patricia Ekeroth, fika och insamling av pengar till organisationen Kvinna till kvinna.

Bakom evenemanget står Feministiskt Initiativ, Vänsterpartiet, S-kvinnor och ABF.

Efter filmvisningen firas kvinnodagen också på Restaurang Strand, med Strömstads soroptimister som värdar.

Moa Martinson föddes i Östergötland 1890. Hennes mor var en ogift 19-årig piga, som sökte sig till industrierna i Norrköping. Moas uppväxt präglades av fattigdom och nöd. Förhållandena i arbetarkvarteren i Norrköping var svåra. Sedan modern gift sig flyttade familjen ofta; styvfadern hade svårt att behålla sina jobb.

ANNONS

Som vuxen och fembarnsmor började hon skriva debattinlägg om arbetarkvinnornas situation. När hon senare i livet träffade och gifte sig med poeten Harry Martinson utvecklades de båda som författare. Hon skrev en rad romaner med kvinnor i centrum och tydligt politiskt ställningstagande.

ANNONS