Matilda Ruta är konstnär, författare och illustratör och kallar sig själv för bilderboksberättare. Pressbild.
Matilda Ruta är konstnär, författare och illustratör och kallar sig själv för bilderboksberättare. Pressbild.

Matilda Ruta utgår från barnens perspektiv

Barns makt och syn på världen intresserar Matilda Ruta, den hyllade barnboksförfattaren och illustratören som är aktuell med "Ninna och stormskolan" – den tredje boken i den omtalade barnboksserien.

ANNONS
|

Ninna ska börja skolan. Hon är nervös – eller är det hennes föräldrar som egentligen är mest nervösa?

Som vanligt när barnboksförfattaren och illustratören Matilda Ruta gör böcker för barn utgår hon från deras egna berättelser.

- Jag tänker att barn är i ett underläge och det är ganska svårt som vuxen att prata utifrån ett barnperspektiv men jag vill verkligen jobba med det och försöka så gott jag kan.

ANNONS

- Sedan finns det väldigt många fantastiska barnböcker som gör det men jag tänker ändå att jag har något att ge där, säger Matilda Ruta.

Augustnominerad

Det verkar fler tycka. I fjol blev hon nominerad till Augustpriset för boken "Åka buss" om människor på flykt, skriven av Henrik Wallnäs. Och just nu befinner hon sig i Stockholms skärgård på ett Axel Sjöberg-stipendium, för sina "särpräglade bildberättelser".

I arbetet med böckerna om Ninna har hon haft workshops med barn där de pratat, lekt och ritat utifrån det ämne som boken ska handla om: Att ligga på sjukhus, få ett syskon eller att börja skolan.

- Många pratade om nervositeten innan och hur de låg vakna på nätterna. Men en del kände också att det mest var de vuxna som tyckte att det var en stor händelse, säger hon.

ANNONS

Känslostormar

Ninnas känslor illustreras precis som tidigare av väder och natur. I "Ninna och sjukhusfåglarna" var det fåglar som fångade in barnens oroliga, jobbiga känslor och slängde ner dem i havet. I "Ninna och stormskolan" är det stormen som drar in när hon inte får till det med kompisrelationerna på skolgården.

- Det är ett skönt sätt att visa Ninnas känslor på, att använda vädret omkring henne. Jag tycker att det kan vara så, att man uppfattar världen utifrån sitt egna känsloliv.

Den första boken i serien kom 2015 och var Matilda Rutas debut som både författare och illustratör. Det är en bana hon vill fortsätta på och fler Ninna-böcker verkar det bli.

- Jag har en i bakhuvudet. Men jag har gjort så många böcker om henne på kort tid så jag måste pausa en liten stund och landa. Men det finns en början.

ANNONS

TT

Fakta: Mer sommarläsning för de minsta

”Tre” av Per Nilsson och Lisen Adbåge. En finurlig bilderbok om siffror, illustrerad och skriven med en stor portion humor.

"Myran" av Bisse Falk och Henning Trollbäck. Varför dricker myror bladluskiss? Det och mycket mer får man reda på i denna underhållande inblick i myrans lilla värld.

"Bojan och polisbilen" av Johan Anderblad och Filippa Widlund. Mamma Bibbi älskar motordrivna fordon och lär en nyfiken Bojan allt hon kan om polisbilar.

"Natten" av Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen. Vad har månen och ugglorna för sig på natten? En finstämd godnattsaga om timmarna då de flesta sover.

"Stora djurbajsboken" av Anna Hansson och Jimmy Wallin. Perfekt sommarbok med massor av intressant och rolig fakta för alla djur- och bajsfantaster där ute.

"Sahar som inte syns" av Anna Platt och Li Söderberg. En poetisk och rörande skildring av vad som händer när ingen bryr sig om att man finns till – och vad som händer när någon börjar göra det.

"Kanel och Kanin och alla känslorna" av Ulf Stark och Charlotte Ramel. Vers, rim och starka känsloyttringar blir det i den tredje boken om de charmiga figurerna Kanel och Kanin.

Håll utkik efter:

"Kan du trösta Lilla Kanin?" av Jörg Mühle. Släpps 15 augusti.

"Sagan om den underbara familjen Kanin och Farbror Elände" av Jonna Björnstjerna. Släpps 21 september.

"Triangel" av Mac Barnett och Jon Klassen. Släpps i september.

ANNONS