Berit Carlberg växte upp i Uddevalla och slog igenom i Glada Änkan i Stockholm
Berit Carlberg växte upp i Uddevalla och slog igenom i Glada Änkan i Stockholm Bild: Per Landén

Revyprimadonnan från Uddevalla har avlidit

Berit Carlberg, skådespelerska och revyartist bland annat hos Nils Poppe, avled oväntat i tisdags, 79 år gammal. Det rapporterar flera medier, bland andra TT. Hon föddes och växte upp i Uddevalla.

ANNONS
|

Berit Carlberg föddes i Uddevalla 1942 och arbetade en tid som journalist på lokaltidningen Kuriren. Hon utbildade sig på Statens Scenskola i Malmö och fick sitt genombrott i operetten Glada Änkan på Oscarsteatern i Stockholm 1967, där hon gjorde huvudrollen som Hanna Glavari. Motspelare var Jarl Kulle.

Hon har också spelat med bland andra Jan Malmsjö och Sven-Bertil Taube. Berit Carlberg turnerade bland annat med Riksteatern men blev framför allt känd som primadonna hos Nils Poppe på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, där hon medverkade i 17 säsonger. Hon har också spelat revy med Hagge Geigert på Lisebergsteatern i Göteborg och producerat egna föreställningar i Hågelbyparken i Stockholm och Hebbevillan i Södertälje.

ANNONS

Med programmet "För att inte tala om alla dessa herrar" reste hon runt och sjöng och berättade om bland andra Jarl Kulle, Nils Poppe och Hagge Geigert till ackompanjemang av pianisten Oswald Löpare.

Hon återkom också många gånger till hemstaden för att stå på scen.

– Hon drog alltid fullt när hon var här, berättar Uddevallas revykung Lasse Kjell för tidningen Bohusläningen.

ANNONS