Stefan Ljungqvist död - känd från Polisen i Strömstad

Skådespelaren och operasångaren Stefan Ljungqvist är död. Det uppger hans familj för P4 Göteborg.

ANNONS
|

Ljungqvist, född i Göteborg 1948, medverkade i operor, revyer, farser och musikaler. Han gjorde också röster till flera Disney-karaktärer, däribland John Ratcliffe i Pocahontas.

Mest känd blev han i rollen som den godhjärtade polisen Evald Larsson i deckarserien Polisen i Strömstad som visades i SVT under 1980- och 1990-talen.

För ett par år sedan intervjuade Strömstads Tidning skådespelaren som bar på varma minnen från sin roll som polis i Strömstad.

– Responsen blev enorm, jag har gjort oändligt många olika tv-program men det är fortfarande Evald som jag blir mest igenkänd som, sa Stefan Ljungqvist.

ANNONS

Polisen i Strömstad byggde på Gösta Unefäldts deckarromaner. Den första säsongen av tv-serien, Polisen som vägrade svara, sändes 1982.

– Det blev ett otroligt gensvar, och Evald blev så folkkär. Hela inspelningen var en underbar tid, sa Stefan Ljungqvist i intervjun med Strömstads Tidning 2021.

Stefan Ljungqvist spelade i Göteborgsbandet Jokers 1968, men började i samband med det även uppträda som trubadur. Ljungqvist sjöng visor av Evert Taube, Lasse Dahlquist och Nils Ferlin, men också texter skrivna av gode vännen Bo Maniette. Han sjöng gärna fräckisar och låg flera veckor på Svensktoppen med ”Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen” 1977.

Han gick även på Operahögskolan 1972 till 1975 och gestaltade bland annat Carl Michael Bellman i Bellmanspelet i Stockholm 1972.

Under 1980-talet var Stefan Ljungqvist ett ofta stående inslag i Hagge Geigerts årliga revyer på Lisebergsteatern. Där spelade han också i farsen Arsenik och gamla spetsar och gjorde revyerna Sommarskôj på Liseberg under 1990-talet.

Stefan Ljungqvist gick bort 7 juni, 74 år gammal.

LÄS MER:Skådespelarna om serien: ”Jag blir fortfarande igenkänd för min roll”

LÄS MER:Strömstadsborna som dök upp i serien: ”En rolig tid”

LÄS MER:”Serien satte verkligen Strömstad på kartan”

ANNONS