Tanums kyrka fylld med toner av den hyllade flöjtisten Crusell

Föreningen Norden Norra Bohuslän, Tanums Pastorat och Studieförbundet Vuxenskolan arrangerade i fredags ”Den nordiska konserten” i Tanums kyrka – den sjunde i ordningen sedan sommaren 2016.

ANNONS

Att Föreningen Norden arrangerar en nordisk konsert under sommaren har efter ett några år, med många åhörare och gott mottagande av publiken, blivit en tradition. Trots hög värme denna kväll var Tanums kyrka inbjudande med sin kylande temperatur och en klassisk konsert som lockade.

Ett intressant inslag av lokalt intresse var den finlandssvenske klarinettisten och tonsättaren Bernhard Crusells klarinettkonsert (sats 2 ur klarinettkonsert Ess-dur). Crusell var en hyllad tonsättare som under några somrar på 1830-talet besökte badorten Strömstad.

År 1833 gav han en konsert i staden där han skänkte hela inkomsten till en fond för utdelande av understöd åt fattiga badgäster vid Strömstads havskuranstalt. Denna fond kom att växa i storlek och hade stor betydelse långt in på 1900-talet. Crusell föddes 1775 och nästa år är det 250-årsjubileum.

ANNONS

Övriga kompositörer som spelades var den norske Edvard Grieg, med ”Notturno opus 54:4”, och den danske Carl Nielsen med ”Fantasistykke”.

Efter avtackningen roade (från vänster) Dag Achatz, Kurt Wiklander och István Takács de personer som dröjt sig kvar i Tanums kyrka.
Efter avtackningen roade (från vänster) Dag Achatz, Kurt Wiklander och István Takács de personer som dröjt sig kvar i Tanums kyrka. Bild: Karl-Axel Wikström

Men det blev också en del svenska inslag: Nils Lindbergs ”Visa efter Torn Erik” från en gammal melodi sjungen av Torn Erik från Åhl i Dalarna. Dessutom av en de musiker som framträdde i konserten, nämligen Kurt Wiklander som fick sin svit ”Folktro” opus 81 framförd på piano och klarinett.

Det ickenordiska inslaget stod Dag Achatz för. Det var Wolfgang Amadeus Mozarts ”Sonat nr 8 a-moll” som han på ett briljant sätt framförde på kyrkans flygel.

Medverkande i konserten var Kurt Wiklander, István Takács och Dag Achatz.

István Takács har spelat klarinett sedan han var 15 år. Efter musikutbildningen har István spelat i många svenska professionella orkestrar och undervisat i kommunala musikskolan i snart 40 år. Han har bland annat varit soloklarinettist i Sveriges Radios Symfoniorkester.

Kurt Wiklander har nio års högre studier i Tyskland och Sverige bakom sig, både som tonsättare, pianist och organist. Han har konserterat i de flesta europeiska länder inklusive före detta Sovjetunionen samt i USA och gjort ett flertal radio- & TV-inspelningar, både som organist och pianist.

Dag Achatz har vunnit ett antal pianotävlingar och han har framträtt i världens stora musikaliska centra både med pianoaftnar och som pianosolist med orkester. Hans inspelningar av stora orkestermästerverk som Stravinskys ”Våroffer” och Bernsteins ”Symphonic Dances” m.fl. har erhållit översvallande recensioner världen över.

ANNONS

Efter drygt en timma avslutade musikerna konserten som genomfördes med bravur och därför fick välförtjänt uppskattning av publik och arrangören. Detta inspirerade Dag Achatz att bjuda på en ”Etyd” av Frédéric Chopin som extranummer.

Text: Karl-Axel Wikström

ANNONS