Färjan från Utöya stävar mot land (arkivbild).
Färjan från Utöya stävar mot land (arkivbild). Bild: STEFAN BERG

Breivik flyttas till fängelse med utsikt över Utøya

Terrordömde Anders Behring Breivik ska flyttas till ett nytt fängelse. Byggnaden har utsikt över Tyrifjorden. Där ligger ön Utøya, där Breivik mördade 69 personer 2011. Det skriver TT.

ANNONS
LocationNorge|
|

– Anledningen till förflyttningen, som har övervägts under lång tid, är i huvudsak att den dömde har avtjänat ett straff på samma avdelning med särskilt hög säkerhetsnivå i många år, och att det därför är lämpligt med ett miljöombyte, skriver norska Kriminalvården i ett uttalande.

Flytten till fängelset som heter Ringerike ska ske snart, men det ges av säkerhetsskäl inga närmare detaljer, skriver TT.

Det är ungefär en mil fågelvägen från fängelset till Utøya. 2011 sa Kriminalvården, enligt VG, att en placering på Ringerike uteslutits och att det skulle vara "etiskt förkastligt" att Breivik skulle ha utsikt över fjorden.

Breiviks advokat, Øystein Storrvik, säger till norska TV2 att han inte känner till om utsikten spelat någon roll i den kommande omplaceringen, men att han förutsätter att flytten kommer att leda till ökade möjligheter för sin klient att umgås med andra fångar.

ANNONS

Den högerextreme terroristen Anders Behring Breivik mördade sammanlagt 77 människor på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo 2011. Det räknas som det värsta attentatet som skett i Norge under efterkrigstiden.

ANNONS