REDO. Andra från vänster: Per Karlsson, elev, Helén de Leeuw, rektor, Helen Larsvik, biträdande rektor, och Per-Erik Sjöblom, ellärare har bytt enbuskarna bakom gymnasiet mot Zambia för en vecka. Per Karlssons pappa, längst till vänster, vinkade av.
REDO. Andra från vänster: Per Karlsson, elev, Helén de Leeuw, rektor, Helen Larsvik, biträdande rektor, och Per-Erik Sjöblom, ellärare har bytt enbuskarna bakom gymnasiet mot Zambia för en vecka. Per Karlssons pappa, längst till vänster, vinkade av.

Gymnasiet till Zambia

Praktik i Zambia. Det kan bli framtiden för eleverna vid Strömstads gymnasium.

ANNONS
|

Planerna gäller yrkesprogrammen och de planerade lärlingsutbildningarna på gymnasiet. Just nu befinner sig rektor Helén de Leeuw, byggeleven Per Karlsson, biträdande rektor Helen Larsvik och elläraren Per-Erik "Perra" Sjöblom, på plats i Kanyenda i Zambia för att planera.

För alla utom Helén de Leeuw är det okända trakter. Hon är i gengäld desto mera hemmastadd.

– Jag bodde i Zambia under min tonårstid. Mina föräldrar arbetade där och de driver fortfarande en skola där, berättar hon.

Inte heller är det första gången hon bäddar för studieresor för svenska elever.

– Jag var med elever i Zambia när jag arbetade på Almåsgymnasiet i Borås också.

ANNONS

Men i Strömstad är det första gången. Planeringsresan genomförs med anslag från Universitets- och högskolerådet och kommer i slutänden från Sida. Den i sin tur är en förutsättning för att gymnasiet ska kunna söka pengar för att skicka iväg elever som vill förlägga en del av den arbetsplatsförlagde delen av sin utbildning till Zambia.

– Vi ska knyta kontakter och Per som elev ska se hur han tror att det kan fungera för andra elever, förklarar Helén de Leeuw.

Målet är att samtliga yrkesprogram samt de planerade sju lärlingsprogrammen alla ska kunna sända elever på Zambiapraktik. Men det handlar inte enbart om att få möta sitt yrke.

– Våra ungdomar får se hur det är att leva i ett utvecklingsland. Och de som bor där kan i sin tur lära av oss, säger Helén de Leeuw.

– Snickarna där kommer att kunna visa dig saker du inte får lära dig här, säger hon, vänd till eleven Per Karlsson, som halvvägs i sin byggutbildning följer med på resan.

– Har man inte ett vattenpass får man loda. Det gör du nog inte här.

Per själv säger att han tror att det blir en stor upplevelse att få se skillnaderna mellan Sverige och Zambia.

ANNONS

– Jag vill veta hur de bygger ihop saker, att det går att lösa uppgifterna med det som finns till hands. Jag har sett bilder från hur man bygger reglar i Gambia av pinnar, berättar han.

– Det är kul att komma ut och få andra perspektiv, tycker Pers pappa, som är med för att vinka av.

– Jag vet från förr att de som åker ner kommer hem och inser hur otroligt välorganiserat det är i Sverige. De förstår vart våra skattepengar går, därnere får man klara sig själv, säger Helén de Leeuw.

Men hon tillägger att det inte betyder att människor inte bryr sig om varandra.

– De samarbetar. Och ungdomarna som kommer dit möter en generositet som inte finns här. Det ställer kollektivt mot individualistiskt. De möte andra värderingar.

De stora kontrasterna gör också att det tar tid att acklimatisera sig, säger hon. Gymnasiet tänker sig därför minst fem veckor som praktikperiod. Första veckan går åt till att finna sig tillrätta. Lärlingarna kan komma att stanna ännu längre, tänker hon sig.

– De ska ha 50 procent av sin tid arbetsplatsförlagd så de skulle kunna stanna åtta veckor.

Ansökan om bidrag till praktik finns redan förberedd och målet är att skicka ner den första gruppen till hösten, väl förberedd.

ANNONS

– De skickas inte iväg vind för våg. Vuxna ska följa med första veckan och även sista. Dessutom finns inhemska handledare på plats hela tiden.

Nu ska gruppen knyta kontakter och besöka praktikplatser, ett sjukhus bland annat. De kommer också att dokumentera flitigt för att kunna visa dem därhemma som kan tänka sig att söka sig till Zambia på praktik.

Den svåraste gruppen att finna lämplig praktik för är nog handelseleverna, tror rektorn. Handel bedrivs i stort bara bedrivs på torgmarknad.

Fakta: Praktik i Zambia

Första eleverna ska enligt planen åka hösten 2017

En del av deras arbetsplatsförlagda undervisning sker då i Zambia, med inhemska handledare.

Gäller elever på yrkesprogrammen: el, bygg och handels

Gäller också elever på de kommande lärlingsprogrammen: barn och fritid, fordon och transport, hantverk (frisör, florist), hotell och turism, restaurang och livsmedel, VVS- och fastighet, vård- och omsorg.

Medel söks via Universitets- och högskolerådet.

En planeringsresa pågår.

ANNONS