Brist. Behovet av undersköterskor är stortoch det kommer öka i framtiden.
Brist. Behovet av undersköterskor är stortoch det kommer öka i framtiden.

Här är det brist på arbetskraft

Behovet av undersköterskor är stort, och det väntas öka. – I framtiden kommer det att bli stor brist, säger Kristina Hermansson, vice ordförande Kommunal Väst NU-sjukvården.

ANNONS
|

I Arbetsförmedlingens senaste prognos finns undersköterskor med bland de yrken där det är störst brist på arbetskraft.

– Det är brist på undersköterskor i området, det har arbetsgivarna gett oss tydliga signaler på, säger Annica Plate Kihlstrand, sektionschef enheten Norra Älvsborg.

Behovet ser inte ut att minska de kommande åren.

– Det kommer att vara väldigt stor brist framöver och det handlar inte bara om att folk inte väljer vårdyrken. Bristen är också kopplad till den åldrande befolkningen, det kommer att vara många människor som lever längre och som har ett större vårdbehov.

Att många undersköterskor går i pension framöver och att färre ungdomar söker sig till vårdyrkena kan vara andra förklaringar till bristen.

ANNONS

– Vård- och omsorgsprogrammen har svårt att fylla sina platser, säger Plate Kilhstrand.

Inom NU-sjukvården märkte man av bristen extra tydligt i somras.

– Det var betydligt färre sökande till semestervikariaten och alla sökande hade inte rätt kompetens, säger Kerstin Blomgren, enhetschef HR-enheten NU-sjukvården.

NU-sjukvården håller just nu på och kartlägger hur behovet kommer att se ut i framtiden.

– Vi håller på och ser över om rätt person gör rätt uppgifter. Så i framtiden tror jag att vi kommer att behöva flera undersköterskor och administratörer när sjuksköterskornas uppgifter blir mer renodlade, säger Kerstin Blomgren.

Även från fackligt håll ser man ett ökat behov av undersköterskor framöver.

– I framtiden kommer det bli stor brist. Vi har sett siffror på att det flera år framöver kommer behövas 100 000 undersköterskor. Även inom NU-sjukvården kommer det behövas, vi har väldigt hög medelålder i den yrkeskategorin, säger Kristina Hermansson.

Är du orolig för framtiden?

– Det är klart att vi är oroliga för framtiden. Vi behöver ha bra löner och bra arbetsmiljö att locka med för att ungdomar ska söka sig till vårdyrket, säger Hermansson.

ANNONS

Konsekvensen av bristen på undersköterskor blir ökat tryck på de som är kvar.

– Det blir mer att göra för de som är kvar eftersom patienterna måste skötas. Det påverkar arbetsmiljön, det blir stressigt och personalen känner sig otillräcklig. Vi har höga sjuktal och mycket övertid bland undersköterskor redan i dag, säger Hermansson.

Fakta: Bristyrken

Yrken där det råder störst brist på arbetskraft i Bohuslän till och med första halvåret 2017:

Kockar

Lastbilsmekaniker

Sjuksköterskor

Socialsekreterare

Byggnadsplåtslagare

Träarbetare/snickare

VVS-montörer

Undersköterskor

Golvläggare

Läkare

Specialpedagoger

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS