NYTTA OCH NÖJE. Niclas Nilsson använder sin Viktor från -56 när han slår hö. Men han har honom för nöjes skull också.
NYTTA OCH NÖJE. Niclas Nilsson använder sin Viktor från -56 när han slår hö. Men han har honom för nöjes skull också.

Maskinnostalgi i Tanum

Traktorer, veteranbilar, 4-hjulingar och motorsågar. Alla på ett gärde.

ANNONS
|

De maskinintresserade och deras fordon kom från alla håll till gärdet på Hogarhamnen utanför Tanumshede under helgen. Peter Johansson arrangerade för andra året maskinträff och på besök fick han bland annat Grålleklubben och en busslast maskinfrälsta från Skaraslätten.

Kent Ringeby från Falköping passade på att köpa sig en cd med ljud från en äkta tändkulemotor av Håkan Meijer från Föreningen L Laurin.

Han var på plats med tändkulemotorn, vilket innebär ett styvt jobb. 14 ton tung behöver motorn, exakt samma sort som i anrika bogserbåten Harry, en krokbil för transporten. Det var det nog värt, för många samlades kring rariteten från Skaftö.

ANNONS

– Ett skönt ljud, förklarar Kent Ringeby sitt inköp.

Niclas Nilsson är hobbybonde i Hällevadsholm och kom åkande i Viktor, en traktorherre med ansenlig ålder – årsmodell 1956.

Intresset för Viktor är dubbelt: Han får fortfarande göra tjänst för att slå hö och så är det roligt med den gamla traktorn.

– Jag har med mig en Lill-Nalle också från 1967, berättar Niclas Nilsson.

– Den gula med kran på taket.

Knallblå med orange fälgar är Fordson Dexta från 1961, hemmahörande i Dalsland och på plats tillsammans med Henrik Fransson från Bengtsfors och Anders Löf från Dals Långed.

– Vi har förening hemma för gamla traktorer och vi brukar åka runt och titta. Det är mycket fint här. Allt är fint, säger de.

Men allt kanske inte fungerar. Så på plats finns under lördagen inte mindre än fyra traktordoktorer, varav en lokalförankrad, Grålledoktorn Inge Ågren från Bullaren. Det brukar bli många frågor till doktorn från ägare till gamla traktorer, intygar Peter Johansson.

Nytt inslag för året är traktorpulling för veterantraktorer, det vill säga att de i alla fall passerat 30-årsstrecket. Nytt är det också att doktorn tagit sig an en patient på plats.

– Vi tog hit en traktor som inte gick. Doktorn fick igång den. Det var ett par timmars jobb men nu går den, berättar Peter Johansson.

ANNONS

Han tog initiativet till träffen av intresse för maskiner, när traditionen med Tanumsdagen dog ut för några år sedan och ser arrangemanget som arvtagare till Barnens Dag, som tidigare inföll första lördagen i augusti. Han har helt enkelt fortsatt de gamla traditionerna och förvaltat dem på sitt eget sätt.

Nu defilerar traktorerna över gärdet och visar upp sig. Veteranbilarna blänker i en särskild rad längst bort, medan jeepar och fyrhjulingar till publikens förtjusning kämpade med leran i ett surhål i skogen.

ANNONS