Strömstad – på plats 53

Strömstad hamnar på plats 53 när Circle K utser årets bilkommun utifrån bilisternas miljöpåverkan. Sämre gick det för Tanum som hamnade på 275:e plats av 290 kommuner.

ANNONS
|

För sjätte året i rad har Circle K rankat kommuner utifrån klimatpåverkan av fordon. I rankingen ingår andelen nyregistrerade miljöbilar, bilarnas bensin- och dieselförbrukning samt hur långa sträckor som körs i genomsnitt, både per bil och per person.

När man slår samman de tre olika faktorerna så får man till slut ett reslutat. Strömstad hamnade på 53:e plats.

Men lika bra gick det inte för Tanum som hamnade på en bottenplacering, plats 275 av 290 inräknade kommuner. Circle K:s undersökning visar att bilisterna idag kör längre men att de tankar bättre och använder mer effektiva drivmedel.

Kommunen som toppade listan blev Solna. Att Solna i år hamnar på förstaplats är främst tack vare bilisternas beteende och de minskade körsträckorna i kommunen. Samspelet mellan bilisternas beteende, effektiva drivmedel och bränslesnåla fordon är avgörande för att minska klimatpåverkan.

ANNONS

I Solna kördes bilarna 897 mil, 26 mil mindre än året innan. Bilisterna använde i genomsnitt 806 liter bensin och diesel under 2016, vilket kan jämföras med 869 liter i hela riket. Andelen nya miljöbilar uppgick under januari till september 2017 till 23 procent av de nyregistrerade bilarna i kommunen.

ANNONS