Beateberg och Pilen 5 redo att bli flyktingboenden

Kommunala fastigheter intill Beatebergs äldreboende och en del av sjukhusfastigheten Pilen 5 är redo att bli flyktingboenden. Kyrkan och nätverket Strömstad för mångfald kan få fram akuta korttidsboenden och två privata semesteranläggningar kan ge ytterligare tillskott på mellanlång tid.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Med flyktingarbetet från 2015 och hanteringen av de senaste årens pandemikris som botten känner sig Strömstads kommun väl förberedd på att ta emot flyktingar från kriget Ukraina, säger kommundirektör Mats Brocker.

Bild: Victoria Petersson

Två kommunala fastigheter i anslutning till Beatebergs äldreboende är klara att ta emot 40 flyktingar för en längre tids vistelse. Där kan de också få mat via kommunens måltidsverksamhet. I Pilen 5 aktiveras det tidigare boendet för ensamkommande ungdomar, Stella, för att ta emot nya flyktingar, men under något kortare tid än på Beateberg, där man tänker i år.

– Och om det verkligen behövs mycket plats kan vi öppna Nordbyhallen.

ANNONS

Akuta platser för några dygns boende finns att tillgå via kyrkan (30 platser) och nätverket Strömstad för mångfald. Till det kommer två privata anläggningar som vid behov kan ge 200 personer tak över huvudet åtminstone tills frosten kommer. Det handlar om Källvikens före detta kursgård vid Capri och om Hällestrand Village, vilket inte är samma anläggning som 2015 var asylförläggning utan en stugby.

Lärare som kan ukrainska finns i kommunen och kommer att arbeta i grupperna.

Skolan står redo för elever i förberedelseklass på Skee skola för de yngre och vid Strömstierna för högstadieelever. Lärare som kan ukrainska finns i kommunen och kommer att arbeta i grupperna. Efter förberedelseklassen får de ukrainska familjerna som alla andra själva välja skola, och inventering görs av hur många barn varje skola kan ta emot, berättar grundskolechef Eva Eriksson.

Sara Arvenberg
Sara Arvenberg Bild: Victoria Petersson

Barn och ungdomar kommer att ha två studieval i Strömstad. Ukrainas skolmyndighet erbjuder distansundervisning och på gymnasiet är verksamhetschef Sara Arvenberg redo att låta gymnasieungdomar som väljer den varianten sitta vid lärcenter och arbeta. Alternativet är att börja individuellt program med språkintroduktion. Även där finns lärare som behärskar ukrainska. Bokförlaget Natur och Kultur har redan tagit fram läromedel på ukrainska.

Ulrika Reinholdsson
Ulrika Reinholdsson Bild: Victoria Petersson

Vi har gått ut och bett om intresseanmälningar för att vara familjehem för minderåriga.

För ensamkommande barn finns redan rutiner, förklarar Ulrika Reinholdsson, chef för individ- och familjeenheten.

– Vi vet ännu inte hur många som kan komma och vilka de är, men vi har gått ut och bett om intresseanmälningar för att vara familjehem för minderåriga.

ANNONS

Man tror att många barn kommer tillsammans med andra vuxna än sina föräldrar – som släktingar, vänner och grannar. Förhoppningen är att sådana barn kan stanna med de vuxna de känner, men en utredning måste alltid göras.

Martin Dalenius
Martin Dalenius Bild: Victoria Petersson

Förskolan är också redo att ta emot nyanlända, förklarar verksamhetschefen Martin Dalenius.

– Vi vet att det redan finns familjer med förskolebarn som kommit hit och bor hos bekanta och släktingar och har tagit fram ansökningsblanketter för förskolan.

För att gå i förskolan behöver man vara registrerad hos Migrationsverket, påpekar han. Ukrainska flyktingar måste dock inte göra en sådan registrering direkt. De har rätt att vistas visumfritt i Sverige i 90 dagar som turister.

– Men vi vill gärna att de som har ukrainska familjer boende hos sig hör av sig till kommuncenter, säger Mats Brocker.

– Vi vet att det finns strax under 20 personer från Ukraina här men mörkertalet kan vara stort.

Anja Sonerud
Anja Sonerud Bild: Victoria Petersson

All information kommer att samlas på kommunens hemsida och uppdateras löpande, förklarar han. Där finns också formulär att fylla i för den som vill bidra som frivillig på något sätt. Kommunen arbetar tillsammans med bland andra Svensk kyrkan och Strömstad för mångfald och matchar behov med hjälpberedskap.

ANNONS

Ett av de frågetecken som ännu inte rätats ut är arbetet med hälsofrågor. Ett nätverk finns, men än är det inte klart om och hur exempelvis vaccinering mot covid 19 ska se.

– Hela Strömstad kraftsamlar. Det är den lilla kommunens styrka, säger Mats Brocker.

Vi vill gärna att de som har ukrainska familjer boende hos sig hör av sig till kommuncenter.

Strömstad känner sig redo att ta emot ett okänt antal flyktingar från Ukraina. Gymnasiets chef Sara Arvenberg (längst upp till vänster) och Martin Dalenius (till höger), chef för förskolan väntar på elever. Ulrika Reinholdsson (nederst till vänster), chef för individ- och familjeenheten, söker fler familjehem för ensamkommande, och Anja Sonerud (till höger) är flyktingsamordnare. Kommundirektör Mats Brocker längst till höger.

"Hela Strömstad kraftsamlar", säger kommundirektör Mats Brocker.

ANNONS