Lotta Öster fångade norrsken över Strömstad

Den som var uppe sent under måndagskvällen kunde se norrsken över Strömstad. En som fångade skådespelet på bild var Näsingebon Lotta Öster.
– Jag är en ganska entusiastisk norrskensföljare, säger hon med ett skratt.

ANNONS
|

Klockan 23.15 stod Lotta Öster på sin altan, barfota och med en filt om sig, och fångade ett av himlens vackraste skådespel på bild. Första gången hon såg ett norrsken var för drygt ett och halvt år sedan. Sedan dess har hon aktivt följt olika Facebook-grupper för att hålla koll på när det är som störst chans att få se skådespelet.

– Jag har blivit helt biten kan man säga, och är ute jämt. Som värst var det när jag stod ute barfota i fyra minusgrader, säger hon.

Det intilliggande flygfältet på Näsinge ger henne en öppen vy som underlättar upptäckten av norrsken. När startsignalen gick under måndagskvällen i en av norrskensgrupperna sprang hon snabbt ut för att kolla.

ANNONS

– Först var det bara lite svagt, men sedan blev det kraftigare. Jag stod därute i säkert en timme och tittade, säger hon.

Lotta Öster var snabbt ut på altanen när det vankades norrsken över Strömstad under måndagskvällen.
Lotta Öster var snabbt ut på altanen när det vankades norrsken över Strömstad under måndagskvällen. Bild: Privat

Många associerar norrsken med gröna färger som går över himlavalvet, men fenomenet kan komma i en rad olika färger och toner. Högre höjder ger ett rött eller blått ljus. Lägre höjder ger grönt och lila.

– Det skiftar lite beroende på var det ligger i atmosfären. Det kan även bölja i vågor eller tindra och flimra, säger hon.

Med hjälp av sin mobiltelefon, som enklare kan fånga upp väderfenomenet än blotta ögat, kunde hon fota det vackra skådespelet.

– Det är väldigt vackert, och så häftigt, speciellt igår med de lila färgerna, säger hon.

Även andra i området fångade vackra bilder. Dem ser du i bildspelet här nedanför.

ANNONS