Kommundirektör Mats Brocker berättar om hur kommunen har rustat för att ta emot ukrainska flyktingar. Nu kommer det inte bli aktuellt i dagsläget.
Kommundirektör Mats Brocker berättar om hur kommunen har rustat för att ta emot ukrainska flyktingar. Nu kommer det inte bli aktuellt i dagsläget. Bild: Victoria Petersson

Migrationsverkets besked: Inga flyktingar till Strömstad

Kommunen har gjort sig redo och förberett för att ta emot flyktingar från Ukraina – men nya besked från Migrationsverket gör det klart att inga flyktingar kommer fördelas till Strömstad.
– Vi har gått upp i beredskap och hjälpts åt, men nu stannar vi kvar i ett beredskapsläge, säger kommundirektör Mats Brocker.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Kommunala fastigheter intill Beatebergs äldreboende och en del av sjukhusfastigheten Pilen 5 stod redo att bli flyktingboenden och för två veckor sedan presenterade Strömstads kommun en plan för att jobba upp en beredskap inför ett flyktingmottagande.

Men alla svenska kommuner kommer inte att ta emot flyktingar. Migrationsverket har nu gett besked om vilka kommuner i Västra Götaland som kommer att behöva driva kommunala boenden för flyktingar. Strömstad är inte en av de kommunerna som kommer att ta emot flyktingar. Inte heller Tanum tillhör kommunerna som Migrationsverket utsett.

– Nu har vi visat att vi står redo, men att vi nu vilar lite, säger Mats Brocker efter de nya beskeden.

ANNONS

Han tillägger att kriget är oförutsägbart, och det kan bli aktuellt med flyktingar på nytt. Men om Migrationsverket kommer med nya besked så har kommunen en tid på sig för att växla upp igen, berättar han.

Boenden vid Capri och Hällestrand

Två större privata anläggningar kan ge boende till 200 människor, det är Källvikens före detta kursgård vid Capri och Hällestrand Village, vilket inte är samma anläggning som 2015 var asylförläggning utan en stugby. Migrationsverket för samtal med en av anläggningarna berättar Mats Brocker, men om det blir aktuellt är det alltså privata boenden och inte i kommunens regi.

– Vi kommer fortsatt visa sympati och flagga med den ukrainska flaggan utanför Stadshuset, säger Mats Brocker.

Mats Brocker beskriver hur kommunen har köpt in madrasser, skruvat ihop sängar, vattnat blommorna och kollat avloppen i de kommunala boendena. Brandsäkerheten har också gåtts igenom.

– Allt var redo, men nu låser vi dörrarna istället. Det var och är bra boenden, och kommunen har gjort ett bra jobb, säger Mats Brocker.

23 ukrainska flyktingar i Strömstad

I dagsläget ser man att man kan hålla dörrarna låsta i en till två månader, sedan bör man kunna se en mer tydlig riktning och om lokalerna i stället måste användas till annat, berättar Mats Brocker.

ANNONS

I Strömstad finns 23 ukrainska flyktingar som registrerat sig via Migrationsverket, men de bor alla i privata hem, berättar Anja Sonerud, kommunens flyktingsamordnare. En handfull barn finns bland dessa.

– Men mörkertalet kan vara stort. Vi fortsätter ha en dialog med de frivilliga, säger hon.

Över 80 personer anmälde till kommunen att de kan bistå med boende, transport eller språkstöd. Engagemanget är alla tacksamma för, säger Maria Kvarnbäck, kommunikationschef.

– Nu pausar vi lite, vi har tillräckligt med resurser i nuläget, säger hon.

Kommunen har också fått flera som anmält sig som familjehem till ensamkommande.

”Migrationsverket äger frågan”

Mats Brocker betonar att Strömstadsborna har visat en otrolig hjälpvilja.

– Vi har visat att vi kan rusta inför en kris. Nu är man nästan lite besviken när vi förberett så mycket. Men Migrationsverket äger frågan, säger han.

Kommunen har arbetat tillsammans med bland andra Svenska kyrkan och Strömstad för mångfald och matchar behov med hjälpberedskap. De mobiliserar fortsatt för att kunna erbjuda aktiviteter och stöd till dem som kommit hit, berättar Maria Kvarnbäck.

– Vi från kommunen vill tacka alla som visat sitt engagemang, säger Mats Brocker.

Kommuner som tar emot flyktingar i Västra Götaland

Borås, Göteborg, Lysekil. Mölndal, Mark, Öckerö, Lerum, Skara, Uddevalla, Tibro, Hjo.

ANNONS