Minnesord: Till minnet av Sören Eriksson

Strömstad 2024-05-24

ANNONS
|

Minnesord: Sören Eriksson, en av Strömstads mest välkända profiler har lämnat oss. Han somnade stilla in i sitt och hustrun Gunnels hem på berget ovanför Vatuland med dess magnifika utsikt över Strömstad och Kosterhavet. Där fick han också efter en lång sjukdomsperiod för sista gången uppleva den svenska sommaren när den är som vackrast.

Strömstad har med Sören förlorat en av sina mest färgstarka, kunniga och inflytelserika politiker. När han inför valet 2006 ställde sig i ledningen för Strömstadspartiet vände han helt upp och ner på den tidigare ganska förutsägbara lokalpolitiken. Det blev tvärdrag i Stadshuset och en politisk chock när hans Strömstadsparti i sitt första val fick nästan 30% av Strömstadsbornas röster och med elva mandat blev kommunens största parti.

ANNONS

En stor del av framgången tillskrevs Sören personligen för hans organisationsförmåga och det förtroende han hade hos befolkningen. Han kombinerade detta med att vara en skicklig skribent med säker formuleringsförmåga och en respekterad debattör med ett enormt kontaktnät. Han satte en ära i att alltid hålla sig till dokumenterade fakta, alltid vara rakt på sak och han styrdes av ett absolut och kompromisslöst rättvisetänkande. Det finns få tillfällen då han missuppfattade eller feltolkade något av betydelse.

Han kunde be om ursäkt om det var befogat, men det ansåg han ytterst sällan att det var. I tillägg hade han mikroskopiskt liten fördragsamhet med politikerkolleger som hade svårt att bestämma sig eller vinglade inför att fatta obekväma men nödvändiga beslut. Denna hans egenskap var inte alltid uppskattad, men det var inget som bekymrade honom särskilt mycket. Hans fokus låg hela tiden på att verka för allt som gagnade Strömstad och dess invånare.

Privat var han sina vänners bästa vän och en intressant och påläst person som det alltid var trevligt att umgås med och lyssna till. Jag tillhörde sedan många år hans vänkrets och betraktade det som en stor förmån att räknas in i den.

Inom yrkeslivet skaffade han sig ett imponerande anseende som skicklig byggledare och drev i många år med stor framgång ett eget företag som bland annat ansvarade för stora skolbyggen runt om i landet, för den nya delen av Strömstads sjukhus och senast med huvudansvar för att bygga Sportshopens anläggning i Grebbestad vilken är Nordens största fritidsvaruhus.

ANNONS

Föreningslivet i Strömstad hade också stor nytta av Sörens sakkunskap och kontaktnät inom byggbranschen. Strömstads segelsällskap byggde med hans hjälp ett nytt fint klubbhus på Skurveskär och Strömstads Golfklubb utnyttjade hans kapacitet för att bygga ett nytt klubbhus och öka ut golfbanan till 18 hål. I bägge klubbarna blev han hedersmedlem för sina insatser.

När han lämnade ordförandeklubban i Strömstadspartiet efter en mandatperiod som ordförande i kommunens Miljö- och byggnämnd startade han ”Sörens blogg” som blev en stor framgång. Inte alltid uppskattad av de som blev föremål för Sörens uppmärksamhet och skarpa penna, men desto mer av bloggens trogna läsare vilka var flera tusen när den innehöll intressant material från Sörens kontaktnät. Vilket den oftast gjorde.

Hans stora intresse förutom politik och byggfrågor var motorsport. Han var en skicklig bilförare och en kalenderbitare av rang med en gedigen kunskap alltifrån uppväxtens rallymiljö i Vänersborg till dagens stora motortävlingar. Det var inte lönt att ringa honom om det pågick ett Formel 1 lopp någonstans i världen. Då kopplade han bort alla tankar på vardagens händelser och gick helt upp i den sport som han växt upp med och aldrig övergett.

Nu lämnar han ett stort tomrum efter sig. Han behövdes som linjeman i Strömstads lokalpolitik där han, sedan han dragit sig tillbaka, inte tvekade att i både tal ock skrift påpeka fakta för de tidigare kollegerna i Stadshuset när de enligt hans uppfattning inte förvaltade skattebetalarnas medel på bästa sätt. Och han var också ganska nöjd med att utvecklingen i de flesta fall visade att han hade rätt.

ANNONS
ANNONS