Strömstiernaskolan (arkivbild).
Strömstiernaskolan (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Så rankas Strömstad som skolkommun

Hög sjukfrånvaro och låg andel utbildade lärare gör att Strömstad placerar sig lågt i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun 2020.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Varje år gör Lärarförbundet en rankning av Sveriges 290 kommuner avseende skolan. Lärarförbundet har vägt samman en rad olika kriterier – som lärartäthet, andel behöriga lärare, resurser till undervisningen och elevernas studieresultat.

I fjol hamnade Strömstad på plats 282 och var då sämst rankad i Västra Götaland. I år har kommunen hoppat upp några pinnhål och är rankad på plats 254.

Kommunerna har rankats utifrån en rad kategorier. Hög sjukfrånvaro bland lärarna och en låg andel utbildade lärare gör att Strömstad placerar sig lågt i Lärarförbundets rankning - i de kategorierna hamnar Strömstad på plats 287 respektive 260.

Lena Martinsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att det här är frågor kommunen måste ta itu med.

ANNONS

– Vi har alldeles för hög sjukfrånvaro. Vi såg det här redan under 2019 att det var hög frånvaro på en del ställen. Det säger en del om arbetsmiljön på de här arbetsplatserna att man har en hög frånvaro, och vi försöker jobba med det här. Bland annat genom att lägga om scheman i förskolorna så att det är mer personal på plats när det är fler barn.

– Vi har helt klart ett jobb att göra här.

Niornas betyg tillhör Strömstads starka sidor

Elevernas betyg i årskurs 9 tillhör Strömstads styrkor relativt sett - där rankas kommunen som nummer 59 i Sverige.

– Det är väldigt positivt att vi har lyckats med en bra måluppfyllelse för niorna trots att vi har en låg behörighet i lärarkåren.

Hur ska ni komma till rätta med den låga utbildningsgraden bland lärarna?

– Vi har satsningar på gång där. Vi får en lärarutbildning för de lägre årskurserna nästa höst. Det är en fråga som känns viktig att jobba med så att vi får en ökad behörighetsgrad, säger Lena Martinsson.

Även andelen godkända elever är en relativt positiv kategori för Strömstads del - där rankas kommunen som nummer 135. Vad gäller andelen som fullföljer sin gymnasieutbildning hamnar Strömstad på plats 188.

ANNONS

LÄS MER:Höjda studieresultat för Strömstads nior

I kategorin Kommunen som huvudman placerar sig Strömstad som nummer 182. Det är baserat på enkätsvar från Lärarförbundets medlemmar och handlar om hur kommunen arbetar med skolfrågor och vilka förutsättningar lärarna anser att de får av kommunen.

– Jag har inte riktigt satt mig in i vilka frågor detta handlar om, men vi ska ha möten med facket och titta på vad vi kan förbättra, säger Lena Martinsson.

Högst sjukfrånvaro bland förskollärare

Caisa von Mentzer är fackligt ombud för Lärarförbundet i Strömstad. Hon kommenterar rankningen via sms på tisdagskvällen.

”Det vi tillsammans med förvaltningen har analyserat fram i sjukfrånvaron är att den är högst bland förskollärare. En arbets- och samverkansgrupp har startats för djupare analys och framtagning av handlingsplan. En orsak är bristen på utbildade lärare.”

Hur ser du på bristen på behöriga lärare och hur man kan lösa det problemet på sikt?

”Ett arbete med att starta distansutbildningar i kommunen har påbörjats och bör utökas. En långsiktig plan bör skapas utifrån analysen av behoven av olika lärarkategorier som finns”, skriver Caisa von Mentzer.

I Västra Götaland är det i år Bengtsfors som är högst rankat och ligger på plats 12 bland Sveriges kommuner. Mölndal är lägst rankat i regionen - på plats 277.

ANNONS

Tanum rankas som nummer 131 i Sverige. I fjol hade kommunen plats 86 i rankningen.

Övertorneå är nummer ett

Bland alla Sveriges kommuner ligger Vilhelmina på tredje plats, Vadstena på andra och i topp, som Sveriges bästa skolkommun, ligger Övertorneå.

Så vad har Övertorneå som gör kommunen till Sveriges bästa skolkommun?

– De har fattat vikten av att investera i skolan. De satsar mycket resurser och har också en hög lärartäthet, och det märks i att de håller lärarna friska och också får bra skolresultat, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till TT.

Lärarförbundet har årligen rankat kommunerna sedan 2002. Men mätmetoden ändrades i fjol, på så sätt att elevernas studieresultat vägs med hänsyn till deras familjebakgrund. Det är väl känt att högutbildades barn har större chans att klara sig bra i skolan, och tanken är att kommuner med hög andel elever från välutbildade hem inte ska ha en gräddfil i rankningen.

– Detta gjorde ganska stora förändringar i listan. Det blev rätt tydligt att vissa kommuner hade bättre elever än skola, kanske. På det här viset har vi velat ta fram de kriterier kommunerna faktiskt kan påverka. Det är ju svårt att bestämma vilka som ska bosätta sig i en kommun, säger Johanna Jaara Åstrand till TT.

ANNONS

Fakta: Metod

Lärarförbundets rankning bygger på officiell statistik, statistik gemensamt framtagen av fack och arbetsgivare (SKR) samt förbundets egna undersökningar.

Rankningen består av tio kriterier, varav två väger tyngre: behöriga lärare och lärartäthet. Några av de andra kriterierna är sjuktal bland lärare, lärarlöner och kommunen som huvudman. Det sistnämnda baserat på omdömen från Lärarförbundets lokalavdelningar.

Källa: Lärarförbundet

Fakta: Fem bästa och fem sämsta skolkommunerna

TT

1. Övertorneå (Norrbotten)

2. Vadstena (Östergötland)

3. Vilhelmina (Västerbotten)

4. Arvidsjaur (Norrbotten)

5. Ovanåker (Gävleborg)

286. Vansbro (Dalarna)

287. Haninge (Stockholm)

288. Borlänge (Dalarna)

289. Gnesta (Södermanland)

290. Tierp (Uppsala)

Källa: Lärarförbundet

ANNONS