Så ska hotade specialistvården räddas

Hur Nu-sjukvårdens specialistsjukvård ska bedrivas när dagens aktör Aleris lämnar har varit oklart. Nu har ett beslut fattats – och det lutar mot att Nu-sjukvården får göra det själva.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Hur specialistsjukvården vid närsjukhusen i Strömstad, Bäckefors och Lysekil ska bedrivas när dagens aktör Aleris lämnar har varit oklart. Nu har ett beslut fattats – och det lutar mot att Nu-sjukvården får göra det själva.

Den viktiga specialistsjukvården vid närsjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors har varit hotad sedan det blev känt att Aleris, som bedriver vården idag, valt att lämna vid avtalets slut den 31 oktober i år.

I förra veckan avbröts dessutom upphandlingen om vem som ska bedriva specialistsjukvården därefter. Detta berodde på att det inte kommit in några anbud.

På torsdagseftermiddagen tog dock Norra hälso- och sjukvårdsnämnden ett beslut som leder till att Nu-sjukvården mest troligt kommer att driva specialistsjukvården i egen regi.

ANNONS

– Vårt mål är att vi den 1 november ska ha löst det här, säger Linda Jansson (M), ordförande för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden, till Dalslänningen.

Inte klarlagt när beslutet ska tas

Nu ska ansvarig tjänsteperson tillsammans med Nu-sjukvården omgående ta fram förslag som kan säkerställa tillgången till nära specialiserad vård i Fyrbodal.

Margareta Fredriksson (L) från Strömstad är förste vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden, som beställer vården på mottagningarna. Hon säger till Strömstads Tidning att hon vill understryka vad Linda Jansson säger om att målet är att den 1 november ska frågan vara löst. När beslutet ska tas om hur specialistvården ska bedrivas är inte klarlagt än, men ett arbete pågår för fullt, säger hon.

– Vi är fulla av tillförsikt, säger Margareta Fredriksson.

Närsjukhus minskar resebehovet

I en rapport med titeln "Översyn av utbudsstrukturen i norra hälso- och sjukvårdsnämndens geografiska ansvarsområde", som las fram vid nämndens möte den 23 juni, konstaterar man att ett närsjukhus bidrar till att öka tillgängligheten till vården och minskar behovet av resande. Närsjukhusens uppdrag är att utföra öppen specialiserad vård inom sju specialområden: barn- och ungdomsmedicin, gynekologi, internmedicin, hudbehandling, logopedi, ögon samt öron-näsa-hals. "Vården ska bedrivas på de tre närsjukhusen i Bäckefors, Lysekil och Strömstad", står det i rapporten.

Invånare som bor nära närsjukhusen nyttjar dessa mer. 55 procent av vårdkontakterna för Strömstads kommuninvånare söks vid närsjukhusen.

ANNONS

En utmaning som beskrivs i rapporten är kompetensförsörjningen: "Mellan 2017 och 2020 behövdes i princip inga bemanningsläkare men när avtalen börjar löpa ut blir osäkerheten större och risken för uppsägning ökar. Eftersom patientvolymerna är relativt små behöver man rekrytera läkare som arbetar mycket ensamma. De behöver dessutom dela sin arbetstid mellan olika sjukhus", säger en verksamhetschef i rapporten.

LÄS MER:Kent Hansson (S): "Rent ut sagt för jäkligt!"

LÄS MER:Inga anbud på specialistvården - upphandlingen avbryts

ANNONS