I februari vaccinerades kommunens omsorgspersonal med första dosen. Nu går vaccinet till vårdcentralerna som börjat vaccinera sina äldre patienter.
I februari vaccinerades kommunens omsorgspersonal med första dosen. Nu går vaccinet till vårdcentralerna som börjat vaccinera sina äldre patienter. Bild: Victoria Petersson

Strömstad är redo för större vaccinleveranser

Strömstads vårdcentraler är igång med vaccinationerna i fas 2, det vill säga personer över 65 år och vissa riskgrupper. Kapaciteten är god lokal och vaccinationstakten beror helt på hur mycket vaccin som kommer. Strömstad ligger efter grannkommunerna i vaccinationsgrad.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

– När den här veckan är slut ska vi ha vaccinerat alla våra patienter ner till gruppen 82-83 år, bedömer Charlotte Ericson, verksamhetschef på Bohuslinden.

Det vaccin som kommer nu går till vårdcentralerna, eftersom den del av vaccineringen som kommunen ansvarar för är klar, det vill säga kommunalt vårdanställda, boende på särskilt boende och de som har hemsjukvård, är klar.

Under veckorna 8,9 och 10 har Bohuslinden fått 250 doser.

– Capio har fått 90 doser och så kom det 120 till i går, sade verksamhetschefen där, Marlene Midtvedt, på tisdagsmorgonen.

Det vaccin som kommer nu går till vårdcentralerna.

Besked om vaccinleveranser kommer med bara några dagars framförhållning så någon tydlig prognos för vaccinationstakten är svår att göra. Nu vaccineras även de som är över 65 år med Astra Zenecas vaccin, sedan nya forskningsrapporter visar att det har god effekt även för äldre personer. Det är en lättnad, eftersom det gör det möjligt att vaccinera de prioriterade grupperna snabbare.

ANNONS

LÄS MER:Strömstad hoppas på större vaccinleveranser

Några allvarliga biverkningar har inte visat sig, säger Marlene Midtvedt, bara de förväntade med bland annat feber och smärta i armen där sticket ges.

Att det gått långsamt i Strömstad beror inte på kommunen eller vårdcentralerna.

Strömstad har i statistiken fortfarande påfallande låg vaccinationsgrad. Den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten visar att Strömstad vaccinerat 4,33 procent av befolkningen med en dos och 1,8 procent med två doser. Tanum har vaccinerat 8,38 procent med en dos och 5,97 med två, medan Munkedal ligger på 10,52 respektive 6,7 och Sotenäs på 6,5, respektive 5.24 procent. För regionen som helhet är motsvarande siffror (gäller till och med vecka 8) 5,5 och 2.7.

Det är vaccinleveranserna som styr

Att det gått långsamt i Strömstad beror inte på kommunen eller vårdcentralerna, förklarar kommunens säkerhetssamordnare Peter Dafteryd och vårdcentralernas chefer. Lokalt har alla varit redo. Det är vaccinleveranserna som styr.

Regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge säger att tilldelningen skett med hänsyn till hur många patienter över 85 år vårdcentralerna har listade. En annan förklaring till att Strömstad släpar efter är att det tog tid innan regionens externa vaccinatör av kommunens vårdanställda kom igång. Kommuner som redan hade vaccinatörsbolag etablerade, bland andra Uddevalla, fick en snabbare start än andra, säger hon.

Starten för vaccinering av vårdpersonal låg för Strömstad långt fram i regionens ursprungliga planering men samtidigt som smittspridningen ökade kraftigt i Strömstad bytte regionen upphandlad vaccinatör för kommunen och vaccineringen kom igång ett par veckor tidigare än planerat.

ANNONS

Det berodde dock inte på ökande smitta, utan på att vaccineringen blev klar i andra kommuner och deras vaccinatörer kunde fortsätta med Strömstad, säger Kristine Rygge.

Läs också: Vårdpersonal fick första vaccindosen: ”Jätteglada.”

LÄS MER:Så många har vaccinerat sig i din kommun

LÄS MER:Rekordstor vaccinleverans till regionen

ANNONS