Tråkigt väder men gott humör på Rännardagen: ”Vi håller ut”

Traditionen med norska bilkaravaner i Strömstad på skärtorsdagen upprätthålls. De norska bilarna glider in i Strömstads centrum och tar varvet runt stan.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Och så är Rännardagen igång. Strömstads Tidnings reporter och fotograf Lars-Henrik Aas är på plats vid Circle K på Oslovägen i Strömstad, där många av de norska besökarna uppehåller sig medan övriga tar rundan genom centrum.

Två glada norrmän som sitter bak i en av de många raggarbilarna är taggade att vara i Strömstad idag.

– Det är jätteroligt att vara här idag. Det är en otrolig miljö för starten på raggarsäsongen, säger Bjarne Johan Verdal.

– Norrlands Guld är ett måste på en sådan här dag som denna. Ingen sol, men det får gå, säger Johnny Andersen.

Under dagen väntas bilkaravanen växa och vid lunchtid är det en strid ström av bilar som fyller gatorna. Framkomligheten blir svår i Strömstads centrum fram till sen eftermiddag, då de norska ungdomarna lämnar stan för att fortsätta festen på norska sidan Svinesund.

ANNONS
Två glada norrmän som sitter bak i en av de många raggarbilarna, Bjarne Johan Verdal och Johnny Andersen.
Två glada norrmän som sitter bak i en av de många raggarbilarna, Bjarne Johan Verdal och Johnny Andersen. Bild: Lars-Henrik Aas

Mathias Fallet från Rakkestad berättar att han gärna är här så länge som möjligt innan färden går tillbaka över gränsen.

– Jag har druckit mer än förväntat. Redan vid Sarpsborg var jag full. Målet är att ha det roligt och vara full, säger han.

Mathias Fallet från Rakkestad berättar att han var full redan i Sarpsborg.
Mathias Fallet från Rakkestad berättar att han var full redan i Sarpsborg. Bild: Lars-Henrik Aas

Under eftermiddagen är slingan genom centrum full med, mestadels norska, bilar. Likaså påfarten till norra infarten från E6:an. Fler och fler norska bilar ansluter till bilfesten. Trafiken rullar mycket långsamt in till Strömstad och genom centrum.

Polisen har kontrollerat en hel del fordon längs Uddevallavägen på väg söderut. Många av bilarna har visat sig ha brister, enligt en trafikpolis som P4 Väst har pratat med. Det är saker som felaktig belysning och även brist på bilbälte. Men nykterheten bland de förare som kontrollerats har varit bra, enligt trafikpolisen - det är passagerarna som festar till det.

LÄS MER:Därför kommer norrmän till Strömstad på skärtorsdagen

LÄS MER:Så förbereder sig kommunen för rännardagen

Vid 16-tiden går köerna långa mot Oslo. Samtidigt lättar det sakta upp genom centrum mot Uddevallavägen. Många av besökarna stannar till vid bensinmacken Cirkel K på Oslovägen för att få sig något i magen innan festen fortsätter på andra sidan gränsen.

Butikschefen Simon Olsen står på utsidan och hjälper besökare in och ut från området. Enligt honom har dagen varit något lugnare än förra året.

ANNONS

– Då sålde vi 600 korv med bröd, hur det ser ut idag det vet vi inte ännu men vi har ju haft att göra. Många efterfrågade hamburgare förra året så det har vi skaffat nu på menyn, säger han.

Butikschefen Simon Olsen hjälper besökare in och ut från området.
Butikschefen Simon Olsen hjälper besökare in och ut från området. Bild: Lars-Henrik Aas

Vid sidan om macken står Ingrid Foslien, 22 år, från Hönefoss som ligger strax utanför Oslo. Tillsammans med flera av sina vänner kom hon till Strömstad vid lunchtid och har haft en riktigt bra dag.

– Jag var här i fjol också, så i år är det andra gången. Det är roligt att komma hit och möta nya människor och njuta av stämningen. Vädret är kanske inte det bästa men vi håller ut, säger hon och skrattar.

Ingrid Foslien, 22 år, från Hönefoss är på besök i Strömstad under Rännardagen.
Ingrid Foslien, 22 år, från Hönefoss är på besök i Strömstad under Rännardagen. Bild: Lars-Henrik Aas

ANNONS