Sant eller falskt om coronapandemin

I coronapandemins kölvatten har en mängd olika påståenden, rykten och faktoider börjat spridas, inte minst på sociala medier. Nedan har vi en lista över några mer eller mindre kända påståenden och reder ut vad som faktiskt stämmer.

ANNONS
|

Har du hört något påstående om det nya coronaviruset som inte verkar stämma eller såg du en Facebookpost som är för bra för att vara sann? Kontakta GP så ska vi försöka reda ut just din fråga.

Påstående: Siffror visar att färre människor än vanligt dött i vår

0

Nej, det stämmer inte alls. Uppgifterna som har cirkulerat på sociala medier om att den totala dödligheten skulle vara lägre än på många år är helt felaktig. Snarare är det precis tvärt om.

– Under april 2020 har det varit en betydande överdödlighet jämfört med de fem föregående åren, säger Tomas Johansson på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd.

ANNONS

Den löpande statistiken från Statistiska centralbyrån (SCB) visar faktiskt på en markant ökning i antalet dödsfall redan från mitten av mars i år, och med en kraftig överdödlighet i april. Den 30 april 2020 var till exempel månadens "bästa" dag. Då rapporterades ändå 287 dödsfall i Sverige, lägst under månaden, vilket är i nivå med de värsta dödsdagarna under perioden 2015-2019.

LÄS MER:Fler människor än vanligt avled under april

– Sedan den 29 mars har varje enskild dag 2020 haft fler dödsfall än noteringarna från åren 2015-2019. Dessutom vet vi att det kommer rapporteras in ytterligare dödsfall för den andra halvan av april på grund av viss fördröjning i redovisningen av dödssiffrorna, säger befolkningsstatistiker Tomas Johansson.

Då ska man veta att dödligheten i april 2020 varit den högsta under hela 2000-talet.

Påstående: Trump ljuger om att viruset spridits från ett labb i Wuhan

0

Den 30 april hävdade Donald Trump att det nya coronaviruset är konstgjort och att det har spridits från ett laboratorium i den kinesiska staden Wuhan. Något som den amerikanske presidenten själv skulle ha sett bevis på men vägrade att presentera.

– Jag kan inte berätta det. Jag får inte berätta det, sade han om sina bevis vid en pressträff.

Det var veckan efter att Donald Trump föreslagit för världen att man skulle kunna injicera desinfektionsmedel på patienter med covd-19, eller behandla dem med väldigt starkt ljus.

ANNONS

Till skillnad från tipset om rengöringsmedel stödde USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Fox News talkshowvärdar Donald Trumps utspel om att viruset var tillverkat (dock inte medvetet utsläppt) av det virologiska institutet i Wuhan. Men det var det inte många andra som gjorde.

LÄS MER: Trump tämligen ensam om sin "labbteori"

Den amerikanska underrättelsetjänsten och dess olika myndigheter menar att coronaviruset av allt att döma inte är konstgjort, och får medhåll av USA:s närmaste allierade Storbritannien, Frankrike, Australien och Tyskland.

Den generella uppfattningen bland världens experter, inklusive chefen för USA:s nationella institut för infektionssjukdomar Anthony Fauci, är också att viruset inte är tillverkat i ett laboratorium utan kommer från ett djur, troligen en fladdermus, och att smittan har spridits vidare till människor via en marknad.

Så varför driver Donald Trump en sådan konspiratorisk tes? Det vanligaste svaret bland politiska bedömare är att USA håller presidentval i november. Allt som har med coronakrisen att göra kommer få stor betydelse och Donald Trump vill helt enkelt använda Kina som ett slagträ i sin presidentvalskampanj.

Påstående: Efter pandemin kryssar vi som vanligt igen

0

"Det är en stor och viktig industri – det kommer den att fortsätta vara!" skrev Donald Trump på Twitter när han i mitten av mars begärde en månads stopp för USA:s många kryssningsfartyg. Nu har det gått två månader. Ännu finns ingen ljusning i sikte för de stora kryssningsbolagen som Carnival Cruises, Royal Caribbean, Norwegian och MSC vars fartyg lockar tusentals svenskar att kryssa i Karibien varje år.

ANNONS

Under flera veckor nekades en handfull kryssningsfartyg att angöra hamn och tusentals passagerare satt fast på redden utanför bland annat Florida innan de evakuerades och fördes i land.

LÄS MER:Fyra döda på kryssningsfartyg med virussmitta

– Vi är som sittande ankor och ju längre man sitter här desto större är risken för att smittas och bli sjuk. Vi vet att fyra personer redan har avlidit, sade den 53-årige juristen Rick De Pinho till nyhetsbyrån Reuters strax innan han och de 2 500 passagerarna tilläts att lämna rederiet Holland Amerika Lines fartyg "Zandaam". Bland de döda fanns då en svensk man i 70-årsåldern.

LÄS MER:Virusdrabbat fartyg har lämnat Australien

Fartygens begränsade utrymmen i kombination med nära kontakt mellan passagerare från olika länder gör att de ofta bildas en grogrund för utbrott av smittsamma sjukdomar på kryssningsfartyg. Det konstaterade den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC i en rapport strax efter det att coronapandemin skjutit fart.

Så med tanke på de förutsättningarna, alla kladdiga bufféer och det smittsamma coronavirusets spridning, vem kommer att vilja trängas på ett kryssningsfartyg i framtiden?

Knappt någon, om man ska tro Harald Pechlaner, professor i turism på universitetet i Eichstaett-Ingolstadt och ordförande i AIEST, samarbetsorgan för världens turismforskning.

– Det har varit mycket negativ publicitet som reser frågor om säkerhet inför framtiden. Hur ska de (kryssningsbolagen) hantera det? Det behövs mer plats för färre personer. Måste alla kryssningsfartyg byggas om? Jag skulle säga att kryssningsturismen är ett mycket utsatt läge. Jag kan tänka mig att verksamheten bara kommer att leva kvar i ett lyxsegment, med mindre fartyg, säger Harald Pechlaner.

ANNONS
ANNONS