Brottsplats. Domen, där en man fått 18 års fängelse för att ha knivmördat sin chef, överklagas.
Brottsplats. Domen, där en man fått 18 års fängelse för att ha knivmördat sin chef, överklagas.

Hamburgsundsdom överklagas

18 års fängelse fick den man som knivhögg sin chef till döds i Hamburgsund i januari. Nu överklagar åklagaren domen i hopp om ett ännu hårdare straff - livstid.

ANNONS
|

Måndagen var den sista dagen för parterna att överklaga fängelsedomen som tingsrätten meddelade den 20 juni. Under dagen lämnade åklagarkammaren sin överklagan i hopp om att ta målet vidare till hovrätten.

Det var den 27 januari som en man i 55-årsåldern mördades brutalt i sin villa utanför Hamburgsund. Han var knivhuggen 60 gånger, varav de flesta huggen utdelades mot honom när han låg på mage på golvet.

En 26-årig man, som arbetade och bodde hos offret, greps i Göteborg. Mannen åtalades och ställdes inför rätta. I juni dömdes han till 18 års fängelse och utvisning från Sverige.

26-åringen erkände att han tagit livet av sin arbetsgivare, men menade att det inte var planerat, utan att de två männen hamnade i bråk och att arbetsgivaren då ska ha tagit ett grepp om hans hals. Då fick han tag på en kniv och sen mindes han inte mer förrän allt var över.

ANNONS

Fram till mordet hade de båda männen en bra relation, 26-åringen hävdade bland annat att han älskade mannen som han arbetade för.

Enligt vad 26-åringen själv berättat om morddagen hamnade han och hans arbetsgivare i gräl om flera olika saker. Bland annat om att han inte skulle ha fått pengar han var lovad av sin arbetsgivare och att arbetsgivaren sagt förnedrande saker om 26-åringens fru. Men också att 26-åringen upplevde att arbetsgivaren kränkt hans religiösa tro.

Det var det sistnämnda som enligt åklagaren var orsak till mordet, något 26-åringen nekade till. Åklagaren stödde sin tes på att 26-åringen sprejat texter med religiös koppling, eller med koppling till terrordåden i Paris, på väggarna i bostaden.

Åklagaren yrkade på att 26-åringen skulle dömas för mord, medan 26-åringen ansåg att han skulle dömas för dråp.

Tingsrätten konstaterade att det våld som 26-åringen utövat varit besinningslöst och det finns en rad andra försvårande omständigheter som gör att rätten bedömer att dådet ska rubriceras som mord och inte dråp.

Åklagaren ville att mannen skulle dömas till livstids fängelse men tingsrätten stannade vid 18 års fängelse, vilket är det längsta tidsbestämda straffet som döms ut i Sverige.

Mannen har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning, undersökningen visade inte att det fanns förutsättningar att döma mannen till rättspsykiatrisk vård.

ANNONS

När fallet nu kan tas till hovrätten hoppas åklagaren att straffet skärps, till livstid.

ANNONS