Irlands vice premiärminister Frances Fitzgerald.
Irlands vice premiärminister Frances Fitzgerald.

Avvärjd regeringskris i Dublin

Irlands bräckliga regering lever vidare sedan landets hårt kritiserade biträdande premiärminister gått med på att avgå. Samtidigt skapar krisen ännu mer osäkerhet i de redan darriga förhandlingarna om brexit.

ANNONS
|

Situationen för Frances Fitzgerald från regeringspartiet Fine Gael blev till sist ohållbar. Irlands tanaiste – den traditionella titel som bärs av den biträdande regeringschefen – har kritiserats hårt för vad hon gjorde, eller snarare inte gjorde, under sin tid som justitieminister.

Fine Gaels ärkerivaler i landets näst största parti, Fianna Fáil, har krävt Fitzgeralds avgång för att hon inte agerade mot försök att misskreditera en visselblåsande polis, trots att hon ska ha känt till saken.

För att undvika ett plötsligt nyval väljer hon nu själv att kasta in handduken.

"Det är nödvändigt att fatta det här beslutet för att undvika ett ovälkommet och potentiellt destabiliserande nyval i denna historiskt allvarliga tidpunkt", skriver Fitzgerald i ett officiellt uttalande.

ANNONS

Uppgörelse lever

Därmed lever regeringsuppgörelsen mellan Fianna Fáil och Fine Gael vidare, även om den enligt Fianna Fáils ekonomiske talesperson Michael McGrath testats "till det yttersta".

- Den här krisen skapades av regeringen, inte Fianna Fáil, betonar McGrath i irländsk radio.

De två partierna står egentligen inte så långt från varandra rent politiskt, men har ständigt varit rivaler sedan de stått på varsin sida i inbördeskriget 1922–23.

Känsligt läge

Regeringskrisen bevisar inte bara hur bräcklig premiärminister Leo Varadkars minoritetsregering är. Den fyller samtidigt på osäkerheten kring förhandlingarna om Storbritanniens kommande utträde ur EU.

Som enda EU-land med en landgräns till Storbritannien har Irland en nyckelroll i brexitdiskussionerna. Ett irländskt nyval skulle innebära att de redan försenade förhandlingarna drar ut på tiden ytterligare. Ur brittisk synvinkel riskerar dessutom ett nyval att leda till en än mer London-kritisk regering i Dublin.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Styret av Irland

Premiärministern i Irland bär den traditionella titeln taoiseach, som betyder ledare eller hövding. Biträdande premiärministern är i sin tur betitlad tanaiste, med ursprunglig betydelse av tronföljare.

Sedan självständigheten från Storbritannien har två partier starkt dominerat irländsk politik, utan att någonsin ha suttit i koalition med varandra. Konservativa Fine Gael ("kelternas stam") räknar sitt ursprung från förre regeringschefen Michael Collins, som mördades under inbördeskriget 1922, medan högerliberala Fianna Fáil ("ödets kämpar") skapades av förre statschefen Eamon de Valera.

Efter valet 2016 sprack den dåvarande koalitionen mellan Fine Gael och socialdemokratiska Labour och ersattes av en minoritetsregering där Fianna Fáil lovat att agera som stödparti åt Fine Gael.

ANNONS