Människor samlades under torsdagen för att hedra och sörja offren för massakern i Las Vegas.
Människor samlades under torsdagen för att hedra och sörja offren för massakern i Las Vegas.

NRA öppnar för att se över vapenanordning

Efter massakern i Las Vegas höjs nu röster inom både Republikanerna och vapenlobbyn NRA emot så kallade "bump stock"-anordningar, som modifierar skjutvapen till att möjliggöra automateld.

ANNONS
|

Tolv av de skjutvapen som den 64-åriga massmördaren Stephen Paddock hade på hotellrummet i Las Vegas i helgen var modifierade med "bump stocks". Följderna av eldgivningen med vapnen blev förödande: minst 58 döda och över 500 skadade i USA:s hittills värsta masskjutning.

Anordningen är laglig i USA, trots att helautomatiska vapen till stor del är förbjudna. Men den mäktiga vapenlobby-organisationen National Rifle Association (NRA) öppnar nu för förändringar i lagen. Anordningar som gör att skjutvapen kan modifieras att fungera som automatvapen borde regleras, meddelar organisationen. Efter tidigare masskjutningar har NRA motsatt sig ändringar i vapenlagen.

"Helt klart"

Också ledande republikaner vill se över reglerna. Representanthusets talman Paul Ryan anser att kongressen behöver titta närmare på vad som kan göras åt "bump stocks".

ANNONS

- Helautomatiska vapen har varit förbjudna länge. Uppenbart är det tillåtet att du tar ett halvautomatiskt vapen och förvandlar det till ett helautomatiskt, så helt klart måste vi titta på det, säger Ryan till nyhetskanalen MSNBC.

Vita huset välkomnar

John Cornyn, republikansk senator från Texas, luftar liknande tongångar, och den inflytelserika demokratiska senatorn Dianne Feinstein har lagt fram ett förslag att förbjuda anordningarna.

Vita huset säger att man välkomnar initiativen.

- Vi välkomnar detta och vill gärna delta i diskussionen, säger Vita husets talesperson Sarah Sanders.

President Donald Trump verkar öppen för att titta på saken, enligt republikanen Mark Amodei från Nevada som tog upp frågan med Trump när denna återvände från Las Vegas till Washington på torsdagen.

TT-AP-Reuters
Fakta: USA:s värsta masskjutning

Gärningsmannen Stephen Paddock, 64, befann sig på 32:a våningen i hotellet och kasinot Mandalay Bay vid paradgatan "The Strip" i Las Vegas på söndagskvällen. Från sitt rum hade han utsikt över publikhavet på countryfestivalen Route 91 Harvest Festival, som ägde rum snett mitt emot hotellet, när han öppnade eld och sköt till och från i uppemot elva minuter.

Minst 58 personer plus gärningsmannen dödades och fler än 500 skadades, vilket gör dådet till den dödligaste masskjutningen i sitt slag i USA. Närliggande sjukhus fylldes av skadade, som bland annat förts dit på pickupflak. Hundratals läkare och sjuksköterskor kallas in, och dagen därpå köade människor till sjukhusen för att få lämna blod.

Fortfarande är tillståndet för många skadade kritiskt.

ANNONS