Den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont under talet till det regionala parlamentet i Barcelona.
Den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont under talet till det regionala parlamentet i Barcelona.

Självständighetsförklaring skjuts upp

Katalonien kommer att utropa självständighet från Spanien – men inte ännu, meddelar regionpresident Carles Puigdemont. Han och hans allierade har redan undertecknat självständighetsdeklarationen. Men den är vilande, enligt en talesperson för den katalanska regeringen.

ANNONS

Kataloniens president sade i ett tal inför det regionala parlamentet i Barcelona att han nu hoppas på internationell medling.

- Vi är alltid redo till samtal.

Puigdemont vände sig också till alla dem som i helgen demonstrerade för ett fortsatt enat Spanien.

- Vägen framåt kan inte vara något annat än demokrati och fred, sade Puigdemont.

ANNONS

Den katalanske ledaren fördömde den spanska regeringens "radikala" vägran att förhandla, och sade att han vill skicka ett budskap om dialog till övriga Spanien.

- Vi vill ha ett bättre förhållande till Spanien. Förhållandet har inte fungerat på många år och det håller inte, sade Puigdemont i sitt tal innan han gav beskedet om att verkställandet av självständighetsförklaringen inte kommer att ske direkt.

Ökad polisnärvaro

"Vi föreslår att verkställigheten av självständighetsförklaringen skjuts upp några veckor, för att öppna för dialog", skriver den katalanska regionregeringen på Twitter.

Katalansk polis med förstärkningsvapen hade ökat närvaron kring parlamentsbyggnaden inför det katalanska parlamentsmötet. Minst 20 bepansrade polisfordon blockerade ingångarna till parken utanför parlamentsbyggnaden, rapporterar Reuters.

Utanför avspärrningarna hade flaggviftande självständighetsivrare samlats.

Den spanska centralregeringen förstärkte också säkerheten vid flygplatser och tågstationer i Katalonien inför tillkännagivandet.

"En kupp"

Efter Puigdemonts tal blev reaktionerna blandade i kammaren. Många såg besvikna ut, medan andra applåderade.

Oppositionsledaren i Katalonien, Inés Arrimadas, kallar Puigdemonts framträdande "en kupp", enligt nyhetsbyrån AP. Hon syftar på den del av talet där han förklarade att det katalanska folket har mandat att utropa självständighet.

ANNONS

Arrimadas säger att majoriteten av katalanerna är katalaner, spanjorer och européer och de kommer inte att tillåta att regionledningen "krossar deras hjärtan", skriver AP.

Spaniens centralregering avfärdar vad den kallar en "underförstådd" självständighetsförklaring.

- Det är oacceptabelt att underförstått utropa självständighet för att sedan uttryckligen skjuta upp den, säger en talesperson för regeringen i Madrid till AFP.

"Vet inte var han är"

Den katalanske ledaren vet inte vad han håller på med, säger Spaniens biträdande premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría enligt AFP.

- Han vet inte var han är, vart han är på väg och vem han vill gå till, säger hon. och slår också fast att Carles Puigdemont inte är "i en sådan position att han kan föreslå medling".

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har kallat till sig företrädare för de andra partierna för överläggningar om händelseutvecklingen i Katalonien, rapporterar Reuters.

ANNONS

I morgon onsdag kommer den spanska regeringen hålla krismöte för att bestämma hur man ska svara på den katalanska – just nu uppskjutna – självständighetsdeklarationen.

En möjlig konsekvens av en framtida självständighetsförklaring är att Madrid tillämpar artikel 155 i den spanska grundlagen, som ger regeringen möjlighet att ta kontroll över de regionala styrena.

TT
Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen den 1 oktober fick väljarna svara på frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Den regionala styrande koalitionen lovade självständighet skulle utropas vid ett ja-resultat.

Av totalt 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Omkring 90 procent av dem som röstade sade ja till självständighet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen var förbjuden av Spaniens författningsdomstol.

Fakta: Artikel 155

Om Katalonien går vidare med självständighetsplanerna har inte Spaniens premiärminister Mariano Rajoy uteslutit att ställa det regionala självstyret under centralregeringens kontroll. För att göra det skulle han behöva åberopa artikel 155 i den spanska konstitutionen – som aldrig tidigare har använts.

Tack vare sin grundlag är Spanien ett av världens mest decentraliserade länder, med 17 halvautonoma regioner med varierande kontroll över frågor som utbildning och sjukvård.

Folkomröstningen om Kataloniens självständighet förbjöds av Spaniens författningsdomstol. Artikel 155 ger Madrid rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Dessa åtgärder skulle kunna innefatta ett upphävande av den regionala regeringen, att inordna den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra under det spanska inrikesdepartementet eller till och med stänga det regionala parlamentet, enligt Javier Pérez-Royo från universitetet i Sevilla.

Rajoy kan dock inte ensidigt åberopa artikel 155, utan han skulle först behöva informera Carles Puigdemont om sin avsikt. Det skulle ge den katalanske ledaren möjlighet att byta linje.

Därefter skulle Rajoy behöva vända sig till senaten, där en kommitté måste stödja hans förslag och de juridiska riktlinjer som senaten sedan ska rösta om.

Källa: Reuters

ANNONS