USA:s president Donald Trump gör Asean-handslaget med Vietnams president Tran Dai Quang, Filippinernas president Rodrigo Duterte och Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.
USA:s president Donald Trump gör Asean-handslaget med Vietnams president Tran Dai Quang, Filippinernas president Rodrigo Duterte och Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.

Trump: Har en "god relation" med Duterte

USA:s president Donald Trump har en "jättebra relation" med sin filippinske kollega Rodrigo Duterte, säger han i samband med ett toppmöte i Manila. Trump tog upp frågan om mänskliga rättigheter med den omstridde Duterte, enligt Vita huset – men i Manila har man en annan bild.

ANNONS
|

Förväntningarna har varit höga inför mötet mellan den amerikanske och den filippinske presidenten. Människorättsaktivister har uppmanat Donald Trump att inta en tuff hållning mot Rodrigo Duterte och hans pågående krig mot droger som hittills dödat tusentals människor.

Samtidigt har Duterte sagt att han inte är intresserad av att diskutera mänskliga rättigheter med den amerikanska presidenten. Frågan kom inte heller upp under måndagens möte, enligt en talesperson för Duterte, något som står i kontrast mot ett tidigare uttalande från Vita huset, där det sades att Trump lyfte frågan som hastigast.

Traditionellt handslag

Trump deltog tidigare under måndagen vid en ceremoni för den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean som hölls i Manila. Evenemanget öppnades med pompa och ståt, där bland annat en gruppbild togs av ledarna i toppmötets traditionella handslag, där händerna korsas framför kroppen. Trump verkade först förbryllad över hur det hela skulle gå till, men skrattade sedan och förstod hur det skulle göras.

ANNONS

På hans ena sida stod Rodrigo Duterte, som Trump träffat enskilt vid sidan av Aseanmötet. Den amerikanske presidenten kommer även att ha möten med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull och Indiens premiärminister Narendra Modi.

Slagord mot Trump

Runt 2000 människor samlades och ropade slagord mot Donald Trump i närheten av toppmötet i Manila. Polisen använde bland annat vattenkanoner för att mota bort hundratals demonstranter.

I demonstrationen syntes en bild föreställande den amerikanske presidenten med fyra armar formade till en svastika. Filippinernas president Duterte tittade fram bakom Trump på bilden, en koppling till deras möte bara ett par kilometer bort.

TT-AFP-AP
Fakta: Donald Trumps Asienresa

USA:s president Donald Trump är på en tolv dagar lång rundresa i Asien. Under resan besöker han Japan, Sydkorea, Kina, Vietnam och Filippinerna. USA:s första dam Melania Trump reser med maken i de tre första länderna.

Förutom träffar med stats- och regeringschefer står möten som rör ekonomi, försvar och kultur på agendan. USA:s president deltar i ett möte med Stillahavssamarbetet Apec i Vietnam samt ett toppmöte för samarbetsorganisationen Asean i Filippinerna. Resan pågår fram till den 14 november.

Källa: Vita huset

ANNONS