Texasguvernören Greg Abbott på ljusvakan efter massmordet i en kyrka i Sutherland Springs.
Texasguvernören Greg Abbott på ljusvakan efter massmordet i en kyrka i Sutherland Springs.

Trump: Vapen är inte problemet

Den svartklädde gärningsmannen sköt ihjäl 26 personer i Sutherland Springs. Men vapen är inte problemet, säger president Donald Trump efter den värsta masskjutningen i USA-delstaten Texas historia.

ANNONS
|

Timmar efter masskjutningen samlades människor för en ljusvaka i närheten av baptistkyrkan i Sutherland Springs. Det yngsta dödsoffret i masskjutningen var fem år, det äldsta 72, och dådet har chockat orten, som har omkring 700 invånare.

Bland de skadade finns en sexårig pojke som opereras efter att ha skjutits fyra gånger, berättar en släkting för CBS News. En tvååring skottskadades också, rapporterar The Dallas Morning News.

- Det här är fruktansvärt för vår lilla stad. Alla kommer att drabbas och alla kommer att känna någon som drabbats, berättar Alena Berlanga för nyhetsbyrån AP.

ANNONS

"Lång sorgeprocess"

Bland deltagarna i minnesstunden finns Texas guvernör Greg Abbott, som tidigare sagt att sorgeprocessen kommer att bli lång.

- Det är så många familjer som har förlorat familjemedlemmar. Pappor, mammor, söner och döttrar, sade Abbot på den pressträff som polisen höll efter dådet.

- Tragedin förvärras såklart av det faktum att det hände i en kyrka, en plats för andakt, där de här oskyldiga människorna sköts. Vi sörjer förlusten och stöttar deras familjemedlemmar.

Kyrkans pastor och hans fru var inte hemma, men deras 14-åriga dotter finns bland de döda.

Oklart motiv

Det finns ännu inget känt motiv till dådet. Gärningsmannen pekas ut som en 26-årig vit man, som sparkats ut från flygvapnet 2014, misstänkt för brottsliga handlingar mot sin fru och sitt barn. Han ska inte ha någon direkt koppling till kyrkan eller orten, knappt fem mil sydost om San Antonio. Han verkar enligt myndigheterna inte heller ha kopplingar till någon terrorgrupp. Polisen undersöker nu vad mannen har publicerat i sociala medier.

ANNONS

Grannar uppger att de under den senaste tiden hört intensiv skottlossning från mannens hem i New Braunfels, fem mil från Sutherland Springs, som om han övat på att skjuta med sitt vapen.

Polisen har inte officiellt gått ut med gärningsmannens namn, bara att det är en vit man mellan 20 och 30 år som var beväpnad med en automatkarbin och hade skottsäker väst.

President Donald Trump anser inte att det går att skylla dådet på de omdebatterade vapenlagarna i USA.

- Vi har mycket problem med mental hälsa i vårt land, men det här handlar inte om vapen, säger presidenten, som är på besök i Asien, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ortsbo grep in

Gärningsmannen gick in i kyrkan och öppnade eld. När han kom ut sköt en ortsbo mot mannen, som flydde i ett fordon och senare hittades död i bilen. Polisen har hittat flera vapen i mannens fordon.

- Vi vet inte om han dog genom att ta sitt eget liv eller av skotten som avlossades av den här invånaren, uppgav polisen på pressträffen.

ANNONS

Två av massmördarens offer dog utanför kyrkan, en avled på sjukhus och 23 sköts ihjäl i kyrkan. 20 personer vårdas på sjukhus efter dådet, några med kritiska skador.

TT
Fakta: Kyrkoskjutningar i USA

Nio svarta människor sköts till döds i juni 2015 i en kyrka i Charleston i South Carolina. 22-årige Dylann Roof dömdes för dådet, bland annat för hatbrott. Roof väntade på att medlemmarna i en bibelstudiegrupp skulle sluta ögonen i bön innan han öppnade eld och mördade dem.

I september i år dödades en kvinna när en 25-årig man öppnade eld utanför en kyrka i Antioch i Tennessee. Efter mordet rusade den maskerade mannen in i kyrkan och skottskadade ytterligare sju personer. Blodbadet stoppades av kyrkvaktmästaren som konfronterade gärningsmannen med ett eget vapen.

ANNONS