Nu finns norska betalappen Vipps i Sverige. Arkivbild.
Nu finns norska betalappen Vipps i Sverige. Arkivbild. Bild: Emilie Holtet/TT/NTB

Nu finns norska Swish i Sverige

Den norska motsvarigheten till Swish, Vipps, lanserades på tisdagen i Sverige. Enligt Kari Kjaer, kommunikationsrådgivare på Vipps Mobilepay, är det något som efterfrågats länge, inte minst i gränsregioner som Bohuslän och Östfold.
Men appen har samtidigt sina begränsningar, bland annat stöds den inte fullt ut av flera stora svenska banker.

ANNONS
|

– Syftet med lanseringen är att göra det enkelt för svenskar att skicka pengar till sina vänner i grannländerna, lika enkelt som det är för danskar, norrmän och finnar, det säger Kari Kjær, kommunikationsrådgivare på Vipps Mobile Pay.

Enligt henne är detta något som efterfrågats under flera år, inte minst i områden som Strömstad och Halden, där många rör sig över gränserna.

– Nu handlar det i första hand om att skicka pengar till vänner och familj. Många i Strömstad har ju familj och vänner i Norge och tvärtom, och många norrmän har ju stugor i Strömstad och vill kunna skicka pengar med Vipps.

ANNONS

För svenskar som passerar gränsen till Norge går det också bra att betala med appen, men än så länge kan inte appen användas av svenska företag som vill ta betalt i Sverige.

Kari Kjær är kommunikationsrådgivare på Vipps Mobile Pay.
Kari Kjær är kommunikationsrådgivare på Vipps Mobile Pay. Bild: pressbild

– Vi tittar också över hur vi på sikt kan lösa detta för företag som vill ta betalt med Vipps, säger Kari Kjaer.

Redan i somras öppnades möjligheten att skicka pengar mellan Vipps i Norge och systerappen MobilePay i Danmark og Finland. Vipps och MobilePay i har dag tolv miljoner användare i Danmark, Norge och Finland.

Det är gratis att ta emot pengar i appen, men det tas ut en avgift för den som skickar pengar mellan länderna. Det går inte att skicka pengar till användare av andra betallösningar, som till exempel Swish, och flera svenska banker stöder inte tjänsten fullt ut, det gäller Handelsbanken, Swedbank, Länsförsäkringar, Klarna, OKQ8 och Ikano Bank.

– Om du har någon av de bankerna kan du ladda ner appen, och du kan skicka pengar och betala med appen i Norge, men du kan inte ta emot pengar med Vipps. Vi jobbar med detta och hoppas att vi får med de bankerna fullt ut snart också, säger Kari Kjær.

ANNONS