Per-Olof Samuelsson har sedan tidigare drivit ett projekt för att samla in spökgarn längs norra Bohusläns kust. Arkivbild.
Per-Olof Samuelsson har sedan tidigare drivit ett projekt för att samla in spökgarn längs norra Bohusläns kust. Arkivbild. Bild: Arvid Brandström

Nu ska spökgarn städas bort från svenska vatten

Spökgarn och andra fiskeredskap som förloras i hav och sjöar kan bli dödsfällor för fiskar, fåglar och marina däggdjur. Men nu startar myndigheter, kommuner och yrkesfiskare ett systematiskt arbete för att kartlägga och samla in skräpet på ett effektivt sätt.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Spökfiske kallas det när fiskeredskap som gått förlorade ligger kvar på botten eller driver fritt omkring och fångar fisk och andra vatten­levande varelser utan att vittjas.

På tio platser kring Sveriges kuster ska nu städinsatser genomföras för att samla in de fiskeredskap som förlorats i sjöar och hav, uppger Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i ett pressmeddelande.

"Det här blir den största samordnade insatsen i sitt slag i Sverige och berör både Östersjön, Västerhavet och Vänern", säger Charlotta Stadig, utredare på Hav, i en kommentar.

Cirka 3 000 tinor förloras varje år på västkusten

Myndigheter, kommuner och yrkesfiskare ska arbeta systematiskt för att få bort så kallat spökgarn Redskapen riskerar att bli dödsfällor för marint liv och skräpar ner miljön, enligt Hav.

ANNONS

På västkusten beräknar myndigheten att cirka 3 000 tinor förloras varje år.

I Bohuslän kommer Tanum, Lysekil, Sotenäs, Orust och Tjörn att delta i projektet.

Sedan tidigare har ett liknande projekt pågått i norra Bohuslän. Det var under 2017 som det så kallade Spökfiskeprojektet inleddes i Sotenäs kommun. 2019 utvidgades projektet till att också omfatta Tanum och 2020 hängde Lysekils kommun på.

– Man skulle kunna säga att vi strandstädat havsbotten och att detta har gått över förväntan bra, har Per-Olof Samuelsson, som varit projektledare för spökfiske-projekten i de fem kustkommunerna, tidigare sagt till tidningen.

Utbildning för dem som ska fiska upp spökgarn

Nu startar en introduktionsutbildning för dem som ska genomföra städinsatserna i hur man kartlägger, samlar in och rapporterar förekomsten av förlorade fiskeredskap. Utbildningen anordnas av Marint centrum i Simrishamn.

– Hos oss får kursdeltagarna lära sig mer om beprövade metoder för både kartläggning och hur man planerar och draggar efter förlorade redskap. Erfarenhetsutbytet mellan deltagarna är också en väldigt viktig del i utbildningen, som bidrar till att vi hela tiden kan förbättra och utveckla metodiken. När draggningsinsatserna är igång kommer resultaten att rapporteras och utvärderas, säger Rebecca Schmatz, projektkoordinator på Marint centrum, Simrishamn.

Insatserna kommer att pågå fram till årsskiftet och finansieras med EU-pengar via Jordbruksverket och med pengar från Hav.

ANNONS
ANNONS