Bennelind: ”Tanumsfotbollen visar vägen i norra Bohuslän”

Ett lag toppar sin serie, medan ett annat är trea i Sveriges fjärde högsta liga. Lika mycket som att bredden behövs är behovet av framgångar nödvändigt för att utveckla ledare och spelare. Nu blommar lokalfotbollen i Tanum.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Jag har nyss sett Spanien gå vidare till EM-final genom att besegra Frankrike. 16-årige Lamine Yamal stal showen på mäktiga Allianz Arena i München och blev dessutom historisk som yngste målgöraren i EM-historien.

Spelarens klubb, spanska jätten FC Barcelona, ska enligt Forbes ha tagit emot och sagt nej till ett bud på supertalangen innan mästerskapet. Pris: 2,8 miljarder kronor. Det är fotboll och idrott på en nivå som bokstavligt talat tappat all markkontakt.

Det förtar inte framgången och prestationen, men proportionerna är sin egen galax – ljusår från lokalfotbollen i norra Bohuslän. Men kanske kan man låta det vara så och konstatera att kontrasternas universum har plats för många stjärnor?

ANNONS

På Sundvallen i Hamburgsund har till exempel spelande tränaren Anton Hagneqvist ihop med Sven-Eric ”Svea” Ohlsson tagit upp laget till oväntad serieledning i Bohusfemman. Rivalerna Tanums IF och IFK Strömstad är nio och elva poäng bakom.

IFK Strömstads storhetstid i historieböckerna

Den 12 oktober avgörs Bohusfemman. Då kan Hamburgsunds IF, för första gången sedan 80-talet, spela i division 4 – för övrigt samma decennium som när IFK Strömstad var ett av Bohusläns framgångsrikaste lag – men allt har sin tid till nostalgikernas och kulturbärarnas förtret.

Några mil längre upp på kusten har Grebbestads IF återfått klubb-DNA genom till säsongens nya tränartrio Mattias Svensson, Markus Svensson och Christian Mattsson – barnbarn till nestorn och hedersordföranden Bengt Mattsson (1937-2019).

Tabelltrea i division 2 norra Götaland. Grebbestads IF är norra Bohusläns högst placerade lag i seriesystemet. Närmast är Hamburgsund, Tanum och IFK Strömstad i division 5.
Tabelltrea i division 2 norra Götaland. Grebbestads IF är norra Bohusläns högst placerade lag i seriesystemet. Närmast är Hamburgsund, Tanum och IFK Strömstad i division 5. Bild: Thomas Bennelind

Efter 14 omgångar är laget trea i division 2 norra Götaland. Grebbestads IF är norra Bohusläns bästa fotbollslag. Närmsta lag på divisionskartan från området håller till i division 5, division 6 och division 7.

Att det nästan spelas elitfotboll, och fostrats proffsspelare i ett litet fiskesamhälle med några tusen invånare, är inget annat än imponerande och inspirerande.

Öster om E6, och på väg mot norska gränsen, ligger idylliska Bullarebygden. Ortens damlag har under flera år varit bäst i norra Bohuslän. Att besöka natursköna Kvännevi är lika med idrottsplatsromantik och ger en känsla av kollektiv föreningsanda.

ANNONS

Framgångar – trots brist på konstgräsplaner i Tanum

Bullaren är tvåa i division 3 Bohuslän-Dalsland bakom Orust. För några år sedan var laget nedläggningshotat på grund av spelarbrist. Till denna säsongen har tränaren Henrik Andersson fått jobba med en trupp som breddats, spetsats och föryngrats.

Delvis tack vare att man fick in i ett antal förstärkningar från Grebbestads IF, som till i år satte damlaget på paus, men också för att flera rutinerade och äldre spelare valt att fortsätta spela för klubben. Men viktigaste byggstenen är ändå lagmoralen.

Samtliga tre klubbar, ihop med några fler föreningar, samsas under försäsongen på endast en konstgräsplan med begränsad yta. Bara en sådan sak.

På söndag spelas EM-finalen mellan Spanien och England. Olympiastadion i Berlin kommer att koka när några av världens bästa spelare möts. Ingen av dem är där av en slump. Viljan att vinna – rädslan över att förlora. Vägen dit är svår och full av tvivel.

Det kan ingen sätta en prislapp på. 16-årig supertalang eller 35-årig lokalfotbollshjälte? Klart är att de behövs för att inspirera och motivera oss andra. Kanske till och med ingjuta hopp om att resan kan vara viktigare än målet.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS