Pådrivare och lagkapten. Gianluigi Buffon är sista utposten i Italien en självklar nyckelspelare mot Sverige. Arkivbild.
Pådrivare och lagkapten. Gianluigi Buffon är sista utposten i Italien en självklar nyckelspelare mot Sverige. Arkivbild.

Buffon: "Det blir extra spännande"

För 20 år sedan gjorde Gianluigi Buffon debut i ett VM-playoff. Nu kan landslagskarriären ta slut i ett annat.

ANNONS
|

Den 29 oktober 1997 ersatte Gianluigi Buffon skadade Gianluca Pagliuca. Den då 19-årige Buffon fick hoppa in i första halvlek i det hyperviktiga första playoffmötet med Ryssland om en plats i VM i Frankrike året därpå.

Italien lyckades, som man nästan alltid gör, att kvalificera sig för VM. Nu, nästan exakt 20 år senare, står Italien och Buffon inför ett ovisst VM-playoff igen.

- Det var längesedan vi spelade ett playoff. Därför blir det extra spännande. Vi vill till VM och Italien har nästan alltid varit med i VM. Jag hoppas att vi klarar det, sade Buffon på presskonferensen på Friends arena dagen före match.

ANNONS

Burväktaren har spelat 173 landskamper – flest för Italien genom tiderna och fjärde mest världen över. Han är den nu enda aktiva spelaren på listan, som toppas av Egyptens rekordinnehavare Ahmed Hassan på 184 landskamper.

Juventus-målvakten sade i juni att nuvarande säsong blir hans sista i karriären. Även om han lämnade dörren lite på glänt. Om han vinner Champions League, en titel som saknas på meritlistan, vill han fortsätta spela för att vinna klubblags-VM och andra titlar.

Han är trots allt tillräckligt bra för att fortsätta. Ett bevis på det är den individuella utmärkelsen från Uefa som världens bästa målvakt för två veckor sedan.

- Nu är jag mer fundersam och jag hoppas att jag också är en bättre målvakt, sade Buffon till Rai.

TT-AP
Fakta: Gianluigi Buffon

Född: 28 januari 1978 i Carrara, Italien.

Klubbar: Parma 1995–2001, Juventus 2001–

Landskamper: 173.

Landslagsdebut: 1997, i VM-playoff mot Ryssland.

Tyngsta meriter: VM-guld 2006, EM-silver 2012, Europa League-titel 1999, åtta Serie A-titlar,

ANNONS