Charlotte Kalla har laddat upp inför helgens säsongspremiär både i Sverige och utomlands. Här syns hon under ett höghöjdsläger i Val Senales, i norra Italien, i oktober.
Charlotte Kalla har laddat upp inför helgens säsongspremiär både i Sverige och utomlands. Här syns hon under ett höghöjdsläger i Val Senales, i norra Italien, i oktober.

Kalla i premiär med lärdom i bagaget

Förra vintern började turbulent, men slutade med fyra VM-medaljer. Charlotte Kalla drog samtidigt en viktig lärdom inför den här OS-säsongen.

ANNONS
|

Charlotte Kalla är i Gällivare för att göra två starter, först i fredagens 5 kilometer i fristil och sedan väntar 10 kilometer klassiskt dagen därpå. Det är långt ifrån säsongens viktigaste tävlingshelg, men det är den första – och den svenska skidstjärnan känner av lite premiärnerver.

- Det är alltid speciellt att det är första tävlingen på säsongen och det är lite mer fjärilar i magen, jämfört med senare på säsongen, säger hon till TT.

ANNONS

- Det är alltid ett oskrivet blad innan det har dragit i gång och man får ett kvitto på vad sommarträningen har gett.

"Ligger i fas"

Hälproblemen som har stört henne tidigare under försäsongen viftar hon bort nu. Kallas känsla är därför som den ska vara efter de sista förberedelserna i Saxnäs.

- Jag tycker att det har varit bra. Det känns som att jag ligger i den fas som jag vill vara i. Det här är en viktig tävling i mina förberedelser, att få ett bra genrep inför nästa helg (världscuppremiären i Ruka) som ju är en viktigare tävling i sig. Där hoppas jag åka fortare och sedan ännu fortare (i OS) om några månader.

Samtidigt går Kalla, som fyllde 30 år i somras, in i den här säsongen med en extra lärdom i bagaget. Efter att ha drabbats av hjärtflimmer i VC-premiären för snart ett år sedan tvingades hon till ett uppehåll och fick ändra om i hela säsongsplaneringen. Till slut lämnade Charlotte Kalla ändå VM i Lahtis med fyra medaljer som gav berg-och-dalbanefärden ett lyckligt slut.

ANNONS

- Det gör väl att det finns ett hopp ifall det skulle vara lite tvivel under någon period. Man blir äldre och samlar på sig nya erfarenheter och det går inte helt enligt plan för någon. Alla har kämpiga perioder och det finns många vägar som kan leda till bra resultat i slutändan, säger hon.

- Men nu hoppas jag på att det ska vara flyt in i den här säsongen.

Ryskor på startlinjen

I Gällivare ställs Charlotte Kalla i första hand mot den svenska eliten. Men i anmälningslistan finns också namn som Julia Ivanova och Jevgenia Sjapovalova, ryskorna som är avstängda från OS men som än så länge tillåts tävla av Internationella skidförbundet (Fis).

- Det är svårt att uttala sig om och bara att förhålla oss till vad Fis säger, säger Kalla och beklagar samtidigt den stora skugga som dopningen kastar över sporten.

ANNONS

- Det är den absolut tråkigaste sidan av idrotten, men det är en nödvändighet att det finns system som fångar upp det. Alla vill ju tävla på lika villkor.

TT
Fakta: Svenska truppen i Gällivare

Ebba Andersson har åkt på en överbelastningsskada och missar Sverigepremiären i Gällivare. Utöver henne är alla åkare i svenska landslagets träningsgrupp 1 anmälda till helgens tävlingar. Dessutom kommer Charlotte Kalla, som tränar utanför landslaget, stå på startlinjen.

Damer: Anna Dyvik, Hanna Falk, Anna Haag, Sofia Henriksson, Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson, Jonna Sundling, Linn Sömskar, Emma Wikén. Övriga: Charlotte Kalla (se ovan).

Herrar: Jens Burman, Axel Ekström, Calle Halfvarsson, Marcus Hellner, Emil Jönsson, Teodor Peterson, Daniel Rickardsson, Oskar Svensson, Viktor Thorn, Karl-Johan Westberg.

Källa: Svenska skidförbundet.

Fakta: Utländska toppåkare i Gällivare

Sverigepremiären lockar inte bara de bästa svenska åkarna. Flera internationella toppåkare, främst från Ryssland, Schweiz och Kanada, väljer att värma upp i Gällivare inför världscuppremiären i Finland nästa helg. Bland dessa finns fem av de sex ryska åkare som har stängts av på livstid från deltagande i OS för misstänkt manipulerade dopningsprover under OS i Sotji 2014.

Några av de tyngsta namnen i Gällivare:

Damer

Julia Tjekaleva, Ryssland

Nathalie von Siebenthal, Schweiz

Polina Kalsina, Ryssland

Anastasia Sedova, Ryssland

Jevgenija Sjapovalova, Ryssland (livstidsavstängd i OS)

Nadine Fähndrich, Schweiz

Natalja Matvejeva, Ryssland

Herrar

Sergej Ustiugov, Ryssland

Dario Cologna, Schweiz

Alexander Bessmertnych, Ryssland

Andrej Larkov, Ryssland

Keishin Yoshida, Japan

Alexej Tjervotkin, Ryssland

Toni Livers, Schweiz

Alexander Legkov, Ryssland (livstidsavstängd i OS)

Jonas Baumann, Schweiz

Alexander Bolsjunov, Ryssland

Devon Kershaw, Kanada

Jevgenij Belov, Ryssland (livstidsavstängd i OS)

Maxik Vylegzjanin, Ryssland (livstidsavstängd i OS)

Alexej Petuchov, Ryssland (livstidsavstängd i OS)

Alexander Panzjinskij, Ryssland

Anton Gafarov, Ryssland

Gleb Retivych, Ryssland

Len Valjas, Kanada

ANNONS