Gabriel Landeskog leder Colorado i NHL-matcherna mot Ottawa i Globen.
Gabriel Landeskog leder Colorado i NHL-matcherna mot Ottawa i Globen.

Kaptenerna ett mått på NHL-svenskarnas status

Två NHL-lag, två svenska kaptener. När Colorado och Ottawa korsar Atlanten för att mötas i Stockholm är det tydligt att blågul ishockey har hög status.

ANNONS
|

Colorado avslutar sin första träning i Globen med den klassiskt ansträngande övningen "idioten". Gabriel Landeskog är kanske inte känd för sin skridskoåkning men är ändå snabbast över isen.

Är man lagkapten så är man.

Efteråt går det att intervjua spelarna i omklädningsrummet – men inte den svenske 25-åringen. Honom vill alla prata med och därför slår han sig ned på ett podium efter att ha bytt om till kostym och stilig skjorta.

Landeskog bekräftar bilden av de svenska spelarnas höga status i Nordamerika – vilket han menar är ett arv från de tidiga 70-talisterna.

- Vi har en fantastisk generation hockeyspelare från Sverige i NHL just nu. Jag är övertygad om att det är tack vare "Sudden" (Mats Sundin), "Foppa" (Peter Forsberg), "Lidas" (Nicklas Lidström) och "Affe" (Daniel Alfredsson) – hela den generationen. Det var dem vi växte upp med och kollade på. Nu är 90-talisterna på väg in med (Victor) Hedman och Erik (Karlsson) i spetsen. Det är klart att det är roligt, säger han.

ANNONS

Nära vänner

Landeskog tror att de svenska spelarnas framgångar och matcherna på hemmaplan bidrar till att höja NHL-intresset ytterligare i hemlandet.

I Globen på fredag och lördag hoppas han att Colorado får det starkaste stödet. Han är ju uppväxt i huvudstaden medan Erik Karlsson kommer från småländska Landsbro och spelade i Frölunda innan han gick till NHL.

- Jag hoppas att de flesta hejar på Stockholm, säger han.

Landeskogs lagkamrat och assisterande kapten Erik Johnson intygar att svenska spelare är omtyckta i NHL.

- Jag har inte träffat någon dålig svensk än, och de är alla riktigt bra killar. När jag spelade i St Louis var Patrik Berglund min rumskamrat. När jag gick till Colorado blev "Gabe" (Landeskog) min rumskamrat. Två av mina närmaste vänner är svenskar så det är kul att komma hit och se deras del av världen, säger han.

ANNONS

Colorados tränare Jared Bednar gillar också blågula spelare.

- Jag kan bara prata för våra killar. Deras karaktär och personlighet är tipptopp. Jag gillar deras ledaregenskaper. Det är svårt för mig att generalisera men vi vet att vi kan luta oss mot dem. Särskilt "Landy", vår kapten. Han är en stor ledare både på och vid sidan av isen, säger han.

Uppskattad mentalitet

Några timmar senare är det Erik Karlsson som sätter sig vid mikrofonen.

Den här gången är håret längre och klädkoden keps och t-shirt. Men det låter ungefär likadant.

- Jag tycker att vi har producerat otroligt många bra svenskar de senaste 20–30 åren. Det är ganska stort att vi har så många kaptener där borta. Jag tror att det har att göra med mentaliteten och uppväxten vi har fått i Sverige. Jag tror att den är väldigt uppskattad, säger Ottawas kapten.

ANNONS
TT
Fakta: Sverige och NHL

1965: Ulf Sterner blir förste svensk i NHL när han debuterar för New York Rangers den 27 januari.

1980: Anders Kallur och Stefan Persson får som första svenskar sina namn ingraverade på Stanley Cup-trofén efter segern med New York Islanders.

1985: Pelle Lindbergh utses till NHL:s bäste målvakt. Henrik Lundqvist får samma pris 2012.

1989: Mats Sundin blir den 17 juni som förste, och fortfarande ende, svensk vald som etta i draften.

1995: Thomas Steen får som förste svensk sin tröja hissad, av Winnipeg. Han har följts av Börje Salming, Toronto, 2006, Markus Näslund, Vancouver, 2010, Peter Forsberg, Colorado, 2011, Mats Sundin, Toronto, 2012, Kenny Jönsson, New York Islanders, 2012, Nicklas Lidström, Detroit, 2014 och Daniel Alfredsson, Ottawa, 2016.

Peter Forsberg utses till NHL:s bäste nykomling. Året efter får Daniel Alfredsson samma pris och 2012 är det dags för Gabriel Landeskog.

1996: Börje Salming blir som förste svensk invald i Hall of Fame. Därefter har Mats Sundin, 2012, Peter Forsberg, 2014, och Nicklas Lidström, 2015, blivit medlemmar i samma klubb.

1999: Peter Forsberg vinner som förste svensk poängligan i slutspelet. Han gör det igen 2002 och får sedan sällskap i kategorin av Daniel Alfredsson, 2007, och Henrik Zetterberg, 2008.

2001: Nicklas Lidström får för första gången av totalt sju (övriga år: 2002, 2003, 2006, 2007, 2008 och 2011) ta emot priset som NHL:s bäste back. Erik Karlsson har fått samma pris två gånger (2012 och 2015).

2002: Nicklas Lidström utses till slutspelets mest värdefulle spelare. Henrik Zetterberg får samma pris 2008.

2003: Peter Forsberg vinner som förste svensk poängligan i grundserien. Henrik (2010) och Daniel Sedin (2011) har sedan dess upprepat bedriften.

Forsberg får som förste svensk priset som ligans mest värdefulle spelare. Henrik Sedin tilldelas samma utmärkelse 2010.

2008: Nicklas Lidström får som förste svenske lagkapten lyfta Stanley Cup-bucklan.

2017: Två NHL-lag med svenska kaptener möts i ett så kallat back-to-back-möte i Globen i Stockholm.

Fotnot: Gustav "Gus" Forslund var född i Sverige och spelade för Ottawa säsongen 1932–33 men hans familj emigrerade när Forslund var ett år gammal.

ANNONS