Jeanette Segelström är ryttare och ordförande i ryttarföreningen på Swartlings ridskola i Stockholm. Ridsporten och ridskolan är en del av #metoo under hashtaggen #visparkarbakut.
Jeanette Segelström är ryttare och ordförande i ryttarföreningen på Swartlings ridskola i Stockholm. Ridsporten och ridskolan är en del av #metoo under hashtaggen #visparkarbakut.

"Man såg upp till de äldre"

Drygt tusen kvinnor och flickor inom ridsporten har gått samman i ett upprop för att få stopp på sexuella trakasserier och övergrepp. Fasansfulla berättelser, men samtidigt inte oväntat, enligt företrädare för en ryttarförening.

ANNONS
|

Trots en mörk och ruggig novemberkväll vid ryttarstadion i Stockholm är det full aktivitet på Swartlings ridskola. Hästar ska göras i ordning inför lektioner och tjejer i tidiga tonåren lär nybörjare hur man leder en häst. Under dagen har många samtal i stallet handlat om metoo-uppropet #visparkarbakut. I Facebookgruppen med samma namn har kvinnor vittnat om trakasserier och övergrepp, ofta av tränare eller idoler som de tidigare sett upp till och beundrat.

- Det är så många tjejer som utövar den här sporten, medan det är så otroligt många killar som är i högre positioner och tävlar. När man själv var ridtjej, det är ju väldigt många år sedan nu, var de nästan som idoler. Man såg upp till dem som var äldre oavsett om de var tjejer eller killar, berättar Jeanette Segelström, ordförande i Swartlings ryttarförening.

ANNONS

Inte oväntat

Det är fruktansvärda berättelser som delats, men Jeanette Segelström tycker inte att det är oväntat att historier dykt upp även inom ridsporten. Sporten är en av Sveriges största ungdomsidrotter. 90 procent av dem som rider är kvinnor och flickor.

- Man blir så frustrerad när det här uppkommer. Att det ska behöva hända, att det ska vara så. Vi måste släppa den här tystnadskulturen, det måste komma fram att det här inte är okej.

Få förövarna att sluta

Hon får medhåll av Gunilla Swartling, vars familj har drivit ridskolan sedan 1905. Hon känner dock inte igen sig i bilden som sprids, men tycker att det är mycket bra att det kommer upp till ytan så att något kan göras åt det.

- Jag vet att vi har ett väldigt förståndigt ridsportförbund i Sverige och jag är helt övertygad om att de kommer att skapa verktyg så att vi gemensamt i hela Ridsportssverige kan agera på ett bra sätt för all de här flickorna, säger Gunilla Swartling och fortsätter:

ANNONS

- Jag tror att man ska få de här förövarna att förstå vad de håller på med och omgående sluta. För det är fasansfullt vad de håller på med. Det finns inte ord för det.

Prata öppet

I och med metoo-uppropen har många av de berättelser som legat dolda i många år kommit upp till ytan, vilket kan vara ett sätt för vuxna att nå fram till sina barn och prata om det som annars kan vara svårt. Det anser Alejandra Cisternas som är mamma till en sjuårig dotter som rider på ridskolan sedan ett halvår tillbaka.

- Det är jättedåligt för det första. För ridning är det som det handlar om. Man kommer hit och myser med hästarna. Att tränare eller vuxna människor utnyttjar det är jättehemskt. Det är ett svårt ämne att prata om. Jag tror att ju fler berättelser som kommer fram, desto mer kommer unga tjejer att våga säga ifrån. Jag tror att jag kommer kunna prata öppet med henne om det här.

ANNONS
TT
ANNONS