Nils van der Poel tilldelas Bragdguldet 2022

Nils van der Poel tilldelas Svenska Dagbladets bragdguld 2022.
Det blev officiellt under tisdagen.
Under året vann han dubbla OS-guld och satte ett nytt världsrekord.

ANNONS
|

Många svenskar idrottare har ett lyckat år bakom sig, men ingen har stått för en större bragd än Nils van der Poel. Det anser juryn, som tilldelar honom Bragdguldet.

– Jag vet inte riktigt vad man ska känna. Det var inte riktigt ett år sedan men snart ett år sedan. Så för mig är det något som skedde då liksom, säger Nils van der Poel efter att beskedet blivit officiellt.

Han fortsätter:

– Jag vet ju om vad jag gjordes på ett sätt som väldigt få andra vet om. Jag har fått den bekräftelsen från mig själv under ganska många års tid att jag gjorde det jag ville. Jag tror att det är svårt att förstå hur andra människor har värdesatt det.

ANNONS

Skämtet under guldintervjun

van der Poel vann under året först OS-guld på 5 000 meter, sedan smällde han än högre. På 10 000 meter vann han ännu ett guld – dessutom slog han sitt eget världsrekord.

Kort efter spelen meddelade han att han avslutar sin skridskokarriär, 26 år gammal.

På frågan om hur han får sina kickar nu för tiden svarade han därför skämtsamt ”heroin”, innan han samlade sig för att på hur han tänkt fira:

– Jag vet inte riktigt. Jag har försökt lista ut i en månad vad jag ska säga men inte kommit på något smart, det kanske märks. Än mindre hur man firar. Jag har några polare som vill dra i gång en fest. Jag har firat mina framgångar och är jättestolt över dem.

Under sin relativt korta skridskokarriär vann han också tre VM-guld. Han går i pension med världsrekord på både 5 000- och 10 000 meter.

ANNONS