Sveriges Isabelle Gulldén imponerade stort mot Norge.

Sverige till åttondel som gruppsegrare

Det skulle inte vara möjligt. Varför inte, tänkte Sverige, och besegrade Norge i handbolls-VM, 31–28 (16–18). En liten bragd som ger Slovenien i åttondelsfinal

|

Där Ungern, Polen och Tjeckien gav upp på uppvärmningen ville Sverige mer.

Det var gruppfinal och då skulle det minsann bli en sådan också.

Tidigare fotskadade Loui Sand sköt bort all frustration när hon fastställde slutresultatet 31–28.

- Jag är bara oerhört stolt över tjejerna att vi tror på det fullt ut. Det är det som ger oss segern, säger förbundskapten Henrik Signell till Kanal 5 efter att skrällen var ett faktum.

Som första lag i turneringen gav Sverige suveräna Norge en match – men trots att det mesta fungerade var det ändå underläge i paus, 16–18.

Sveriges offensiv håller

Det är helt enkelt svårt, om inte omöjligt, att få grepp om den norska virvelvinden till anfall. Det är full fart och full satsning i varje situation, och när dessutom passningarna sitter precis där det ska, hamnar motståndarförsvaret inte sällan ett eller flera steg efter.

Samtidigt visade Sverige att lagets anfallsspel, som varit trumfkortet så långt i turneringen i Tyskland, håller även mot motstånd av bästa märke.

Som vanligt låg Isabelle Gulldén bakom mycket, men det fanns fler som tog för sig. Westberg var en – hennes satsningar blir alltmer bestämda – och Anna Lagerquist, som tidigare visat mycket lite på den offensiva planhalvan, en annan.

Norge lutade sig i mångt och mycket på Nora Mørk. Kraftpaketet på högernio gjorde sju mål i första halvlek och var den enskilt största anledningen till att Norge var i ledning i paus.

Fyra raka mål

Sverige tog ledningen i början av andra halvlek när Hanna Blomstrand satte 19–18 och när Bella Gulldén gjorde nästa svenska mål, 20–19, tog Norges förbundskapten Thorir Hergeirsson timeout.

Därefter svängde matchen fram och tillbaka – till dess att Sverige fick ordning på spelet i numerärt överläge. Med fem raka mål, varav två i 6–5-spel, gick Blågult från 26–28 till 31–28.

- Man slets mellan hopp och förtvivlan. Men att vi vinner det här kan betyda så mycket rent mentalt. Att vi på riktigt vet att vi är riktigt bra när vi vill och har bestämt oss, säger Signell till Kanal 5.

Bietigheim-Bissingen, Tyskland, TT:s utsände
Fakta: Handbolls-VM

Spelas i Tyskland 1–17 december. 24 nationer deltar.

Inleds med gruppspel i sexlagsgrupper. De fyra bästa i varje grupp går till åttondelsfinal.

Fakta: Inbördes möten

Sverige och Norge har mötts sju gånger i mästerskapsmatcher under 2000-talet. Norge har vunnit sex gånger och Sverige en gång (Sveriges siffror först).

OS 2008: 24–31 (kvartsfinal).

EM 2010: 24–19 (mellanrunda), 20–25 (final).

OS 2012: 21–24 (gruppspel).

EM 2012: 25–28 (mellanrunda).

EM 2014: 25–29 (semifinal).

OS 2016: 20–33 (kvartsfinal).

VM 2017: 31–28 (gruppspel).