SVT köper tillbaka OS-rättigheterna

OS är snart tillbaka i SVT.
Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kommer spelen återigen att gå att se på SVT:s plattformar.
– Jag är otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen, säger vd Hanna Stjärne till SVT Sport.

ANNONS
|

Senast OS sändes i SVT var när spelen avgjordes i London 2012.

Men nu är det snart dags igen.

Vinter-OS i Cortina första sändningen

SVT har köpt tillbaka OS-rättigheterna och från och med vinter-OS i Cortina 2026 kommer tävlingarna återigen gå att se på kanalens plattformar.

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger vd Hanna Stjärne, i ett uttalande.

Cortina följs sedan av sommar-OS 2028 i Los Angeles, vinter-OS 2030 (värdland ej klart) och sommar-OS 2032 i Brisbane.

ANNONS

– Vi vill ju alltid bjuda svenska folket på det bästa och bredaste i sportväg, och vad kan vara större och bredare än ett OS? Vi är enormt glada och ödmjuka inför vad som väntar, säger Max Bursell, tf programchef på SVT Sport.

EBU har säkrat rättigheterna

Det är EBU, European Broadcasting Union, som säkrat fri-tv-rättigheterna med IOK, Internationella olympiska kommittén, och därmed gjort det möjligt för sina medlemmar, public service-bolagen i Europa, att få tillbaka OS.

– De historiska värdena och tillgänglighet för alla har varit en viktig del i den här affären som också pekar framåt i möjligheterna till lokala partnerskap för att utveckla alla aspekter av en så stor rättighet som OS, där Discovery internationellt fortsatt äger betal-tv-rättigheterna, säger SVT:s mediedirektör Jan Helin.

Warner Bros. Discovery som som har OS 2024 har förvärvat betal-tv-rättigheterna 2026-2032. Sveriges Radio har sedan tidigare rättigheterna till OS i Paris 2024 och har nu också klart till och med 2032.

LÄS MER:Lotta Schelin följer efter Hanna Marklund och Hasse Backe – lämnar TV4

LÄS MER:Hanna Marklund slutar som expert i TV4

LÄS MER:Glenn Strömberg svarar Tomas Brolin om påstådda tunneln

LÄS MER:Glenn Strömberg om att stoppas från SVT

ANNONS