"Tacksam för att innebandyn är jämställd"

Spelarna i damernas innebandylandslag behöver inte ta jämställdhetskampen med sitt förbund. De har redan samma ekonomiska förutsättningar som herrarna.

ANNONS
|

För att spela Euro Floorball Tour i Malmö i helgen har Anna Wijk tagit ledigt från sitt civila jobb som lärare. Innebandyförbundet betalar ut ersättning för förlorad arbetsinkomst och Wijk får samma summa som spelarna i herrlandslaget.

När det är VM-år har båda landslagen lika stor budget och bonusen för ett VM-guld är lika hög.

Innebandyn har kommit längre än de flesta sporter i jämställdhetsarbetet.

- Vi har samma förutsättningar som herrarna och det är ganska unikt. Vi tjänar inga stora pengar. Men vi får tillbaka pengarna vi förlorar från arbetet. Det är jättebra, säger Anna Wijk.

ANNONS

- Sedan tycker jag att det är bra att frågan lyfts i media den senaste tiden. Damerna ska få bättre förutsättningarna i andra sporter också.

Strejk i Danmark

Det danska landslaget i fotboll strejkade nyligen och ställde in VM-kvalmatchen mot Sverige för att få ett bättre kontrakt med sitt förbund.

Även i svensk fotboll märks missnöjet. Förhandlingarna mellan damlandslaget och förbundet går trögt. Dessutom har Linköping reagerat starkt på att det inte betalas ut någon guldbonus i damallsvenskan medan Malmö FF:s herrguld belönas med 17,5 miljoner kronor.

"Modernt sätt"

Innebandyförbundet är ett ungt förbund som bildades 1981. Det tror generalsekreterare Göran Harnesk har underlättat jämställdhetsarbetet.

- Det gör att det inte finns några gamla regler från 50-talet som är svåra att ändra på. Vår unga historia gör att vi har kunnat diskutera de här frågorna på ett modernt sätt, säger Göran Harnesk.

ANNONS

- För utövarna är det självklart att det ska vara lika.

TT
Fakta: Sveriges uppladdning och VM
  • I helgen spelar damlandslaget Euro Floorball Tour i Malmö. Sverige möter Schweiz på fredag, Tjeckien på lördag och Finland på söndag.
  • 20–27/11 har Sverige träningsläger på kanarieön Fuerteventura.
  • VM avgörs i Bratislava, Slovakien, 1–9/12.
  • Sveriges gruppspelsmatcher: Tyskland 1/12, Polen 3/12, Schweiz 4/12.
  • Sverige har vunnit de fem senaste VM-turneringarna. I Tammerfors för två år sedan finalbesegrades Finland efter straffar.
  • ANNONS